Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PoTS betegség

Így él a nő, aki allergiás a gravitációra

2022. augusztus 31.

2 perc olvasás

ELLE

betegség gravitáció allergia szédülés PoTS ájulás
Így él a nő, aki allergiás a gravitációra
© Unsplash/James Forbes

Az elképesztő betegséggel élő angol nő napi 23 órát tölt ágyban fekve, mert álló helyzetben szinte azonnal rosszul lesz.


Egyszerű hátfájás és hasi panaszok miatt fordult orvoshoz 2015-ben Lyndsi Johnson, ám a fiatal brit lány állapota hamar súlyos romlásnak indult. Ahogy ő fogalmaz, allergiás lett a gravitációra, mára pedig odáig fajult az állapota, hogy betegsége miatt a nap 24 órájából 23-at ágyban fekve kell töltenie.

Valójában nem allergiával küzd, az orvosok poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómával (PoTS) diagnosztizálták a lányt. A ritka betegség a szívfrekvencia és a vérnyomás kóros elváltozásával jár együtt, ez okozza Lyndsinél is a durva tüneteket álló helyzetben.

Naponta akár tízszer is elájul, és 3 percnél tovább nem tud két lábon állni anélkül, hogy el ne veszítené az eszméletét.

A most 28 éves lány életét nagyon szűk korlátok közé szorította a betegsége, az egykor a haditengerészetnél szolgáló Lyndsi most képtelen elhagyni az otthonát, és még a zuhanyozáshoz is speciális széket kell használnia.

„Sokkal jobban érzem magam, ha fekszem. Egész nap ágyban vagyok, akár napi 23 órát is.”

Megkeseríti a mindennapjait a betegség

Miután az orvosok rájöttek, hogy mi a baja, Lyndsi végre célzott kezelést kaphatott, ennek köszönhetően megszűnt a kínzó hányása és a hasfájása, valamint az ájulások számát is sikerült visszaszorítani nála.

Az állapota azonban még így is csaknem ellehetetleníti a mindennapi teendőit. Volt, hogy hetekig mellőzte a fogmosást is, mert annyira rosszul lett tőle. Lyndsinek jelenleg férje viseli gondját.

„Nagyon megalázó. Nem tudok házimunkát végezni, a férjemnek kell főzni, takarítani és engem mosdatni.”

Mint mondja, ha egyszer-egyszer megpróbálkozik ő a vacsorakészítéssel, a rá következő három napban szinte semmit sem tud csinálni, annyira megviseli az egyszerű feladat a szervezetét.

Mivel a PoTSD jelenleg gyógyíthatatlan betegség, ezért Lyndsinek hozzá kellett szoknia új életviteléhez. A fiatal lány a közösségi oldalakon igyekszik felhívni a figyelmet a rikta betegségre, valamint tartani a lelket sorstársaiban. A jövőben szeretne egy nagyobb házba költözni, ahol több időt tölthet a szabadban – természetesen fekvő helyzetben.

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves