Quantcast

A ginzengen túl

Mit tehetünk a korral megereszkedő orr ellen?

Mit tehetünk a korral megereszkedő orr ellen?

Ahogy öregszünk, az orrunk is megereszkedik - de van mód arra, hogy ezt a folyamatot megállítsuk!

A kor előrehaladtával rengeteg változás következik be a külső megjelenésünkben: ráncok, ősz hajszálak, megereszkedő kontúrok, barna foltok formájában. Ez azonban még nem minden: orrunk formája és mérete is megváltozhat. Sajnos nem a javára! Ez elég rossz hír, azonban az esztétikai szakemberek és plasztikai sebészek mint sok minden másra, erre is tudnak megoldást. 

Mitől kezd lógni az orrunk?

Az orrunk, akárcsak testünk bármely más része, kiszámítható változásokon megy keresztül, amelyek az öregedés és a gravitáció hatásával kapcsolatosak. Az orr megereszkedése jellemzően a harmincas éveink végén vagy a negyvenes éveink elején kezdődik. Az orrhegy formáját alkotó porc meglazul, ami a hegy derotációját (megereszkedését) és kiszélesedését okozza. Ezek a változások a szalagok tónusvesztésének és a kollagénszint csökkenésének a következményei. 

Amikor az orrhegy szalagtartása meggyengül, a hegy a gravitáció következtében legörbül. A másik ok, amiért az orrunk vége lefelé irányul, az az arcizmok hiperaktivitása: az orrnyeregtető izmok túlműködnek, és hozzájárulnak a hegy alsó elfordulásához. Sokáig tartotta magát az elmélet, miszerint a fül és az orr növekedése nem áll le életünk végéig. A fül esetében az elmélet bizonyítást nyert - bár nagyon kis mértékben, de fülünk valóban folyamatosan nő. Az orrunk azonban csak a kollagén és elsztinvesztés okozta formaváltozástól, megereszkedéstől tűnhet nagyobbnak.

Milyen módjai vannak a lógó orr rögzítésének?

Az orrhegy változásának korrigálásához orvosi segítségre van szükség, aminek legegyszerűbb és legkisebb beavatkozással járó módja a töltőanyag befecskendezése az orrcsúcsba. Ehhez általában egy kanült használnak, amit a kupolaporcok közé juttatnak a bőrön keresztül. Az orrhegy bőrének megemelésére használnak szálbehúzást is (thread lifting), de ennek hatása csak rövid ideig tart, ezért kevésbé ajánlják.

Egy másik "ebédidős", vagyis minimál-invazív beavatkozás az orrcsúcs plasztika. Ennél az eljárásnál graftokkal és varratokkal felfelé fordítják és rögzítik a csúcsot. Az orr végleges korrigálásának egyetlen módja azonban az orrplasztika, melynek során a legörbült orrhegyet porccal vagy varratokkal lehet helyreállítani, hogy a csúcsot optimális helyzetbe emeljék. Ez segít kezelni az öregedéssel járó szerkezeti változásokat azáltal, hogy porcátültetéssel megtámasztja a csúcsot. 

Életmódbeli változtatásokkal megelőzhető a lógó orr?

Bár a műtét vagy a töltőanyagok az egyetlen módja a lógó orr helyreállításának, a szakértők szerint van néhány öregedésgátló életmódbeli változtatás, amely segíthet a megelőzésben. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend (cinkben, C-vitaminban és klorofillban gazdag ételek), a jó alvási szokások és a dohányzás kerülése a hatékony öregedésgátló kúra pillérei. Az olyan étrend-kiegészítők, mint a kollagén és a ginzeng szedése hasznos lehet, azonban nincs sok bizonyíték arra, hogy ezek megakadályozzák a bőr megereszkedését. A közvetlen napfény elkerülése és a napi testmozgás is segít megelőzni az orrszövetek öregedését.