Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Akril köröm

Lehetsz allergiás a műkörömre?

2022. július 28.

2 perc olvasás

ELLE
géllakk köröm manikűr műköröm allergia akril köröm
Lehetsz allergiás a műkörömre?
© Imaxtree/Philipp Plein

Nagy népszerűségnek örvendenek az akril műkörmök, de nem árt óvatosnak lenni velük.


A géllakkozási technika mellett az utóbbi évek egyik legnépszerűbb körömépítési trendje az akril műköröm, amivel hosszú és tartós körmeid lehetnek. Bizonyos minták kifejezetten az akril körmökön mutatnak jól, ezért egyre többen választják ezt a megoldást a körmösnél. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy az akril műkörömnek lehetnek hátulütői.

Dr. Hadley King bőrgyógyász hívta fel rá a figyelmet, hogy az akril műkörmök építéséhez használt anyagok az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki.

Ahogy a körmösnél is láthattad már, az akril anyagot egy por és egy folyadék elegyéből keverik ki, ezt az átlátszó pasztát viszik fel a körömre, ahol megszilárdul.

Ebben a pasztában többek között metakrilát is található, az esetek többségében ez okolható az allergiás reakcióért.

Irritáló anyagok a körmösnél

Az emberek kis százaléka ugyanis allergiás lehet a metakrilátra, de a műköröm felviteléhez és kialakításához használt egyéb vegyi anyagok is irritálhatják a köröm körüli bőrt, sőt akár kontakt dermatitiszt is kiválthatnak.

Ezt onnan ismerheted fel, ha a frissen manikűrözött ujjaid kipirosodnak, viszketni kezdenek, esetleg a körömágyadnál kicserepesedik és hámlani kezd a bőr.

A szakértő szerint az allergiás reakció kialakulásának kockázatát jelentősen növeli, ha a körmös a körömágy bőrét nem csak rózsafa pálcával visszatolja, hanem kisollóval levágja. Ilyenkor az allergia mellett az egyéb fertőzések rizikója is megnő.

Fotó: Imaxtree

Ha allergiás reakciót tapasztalsz a műköröm feltétele után, érdemes minél hamarabb megszabadulni a körmöktől és valamilyen más megoldás (például felragasztható műköröm, géllakk, porcelán körmön stb.) után nézni. A súlyos bőrtünetekre bőrgyógyász szakember ajánlhat megfelelő krémet.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves