Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szájápolás

A fogorvosok szerint ez a népszerű reggeli ital károsíthatja a leginkább a fogakat

2024. január 09.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

citrom fogak egészségmegőrzés fogápolás fogorvos
A fogorvosok szerint ez a népszerű reggeli ital károsíthatja a leginkább a fogakat
© Shutterstock

Sokakban fel sem merül, hogy a fogaknak ez sem tesz jót.


A fogak megfelelő ápolása kulcsfontosságú az egészségmegőrzés szempontjából, és jóval túlmutat a napi kétszeri fogmosáson és a fogselyem használatán.

Annak érdekében, hogy a fogak tökéletes állapota hosszú időn át megőrizhető legyen, mindenkinek alaposan át kell gondolnia, hogy milyen ételeket és italokat fogyaszt. A többség tisztában van azzal, hogy a kávé és a tea elszíneződést okozhat a fogakon, de az már sokakat meglep, hogy vannak egyéb, veszélytelennek tűnő italok is, amelyek roncsolhatják a fogakat.

Ezek közül az egyik egy manapság egyre népszerűbb reggeli ital, pedig a szakemberek szerint kerülni kellene a gyakori fogyasztását - és ezúttal nem a kávéról vagy a teáról van szó.

A fogak állapotát egy-egy ital is befolyásolja

A fitnesztrendeket követők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy ital, amelyet előszeretettel fogyasztanak el az edzések után. Abba viszont bele sem gondolnak, hogy komolyan károsíthatja a fogzománcot, így a fogak egészségét is.

Dr. Khaled Kasem, az Impress UK fogorvos-szakértője a népszerű trendre reflektálva elmondta, a divatos italnak számító citromos víz fogyasztását érdemes mérsékelni, amely bár valóban frissítő, ugyanakkor rendkívül savas is.

Mindez károsíthatja a fogzománcot, különösen akkor, ha a fogyasztását nem követi fogmosás. Ugyanakkor a TikTokon is egyre többen osztják meg azt a 2019-es orvosi jelentést, amely szerint a citromos víz fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.

fogak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ezek közé tartozik, hogy öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, miközben elősegíti a bél mikrobiomjának működését, és még olyan hírességek is kedvelik, mint Jennifer Aniston vagy Naomi Campbell.

Ennek ellenére érdemes a fogak egészségére is gondolni, különösen akkor, ha az italt valaki mézzel, mentalevéllel vagy borssal ízesíti – és ebben maximális az egyetértés a fogorvosok között.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves