Persze, nem kell teljesen lemondani róluk, a fogorvosnak erre is van javaslata!
Abban egyetérthetünk, nincs olyan ember, aki ne vágyna ragyogó mosolyra – fogaink makulátlan állapotáért azonban megfelelő szájápoláson kívül a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk.
„Egyes ételek és italok jelentősen ronhatják a fogaink állapotát különböző károsodást-, például elszíneződést, fogszuvasodást okozva” – kezdte a Yahoonak dr. Erin Farundrof specialista, aki elárulta, mely ételeket tartja a leginkább ártalmasnak. Ne aggódj, természetesen a megoldásról is olvashatsz!
Valószínűleg nem mondunk nagy újdonságot a lista első tételével, hiszen már gyerekként megkaptuk a legtöbben: óvatosan a cukorkánkkal, mert mosolyunk bánhatja! A maradékok könnyen megtapadhatnak a fogainkon, táplálékul szolgálva a savat termelő, így fogszuvasodáshoz vezető baktériumoknak. Az orvos szerint a kemény édeségek azért problémásak, mert hosszú ideig érintkeznek a fogainkkal, ráadásul növelik a letörés kockázatát, míg a lágyabb, ragacsosabb állagúak (például a karamell) fogkefével nehezen elérhető helyeken tapadnak meg.
Sajnos sós nasikkal sem a legideálisabb helyettesíteni a cukorkákat. A chipsek éles széle megsértheti az ínyt vagy a szájpadlást, a korábban gyökérkezelt vagy sérült, például tömött vagy repedt fogak tulajdonosainak pedig kifejezetten vigyázniuk kell a kemény, rágós falatokkal. A kissé puhább ropik magas keményítőtartalmuk miatt lebomlásuk után cukorrá alakulnak – innentől pedig ugyanaz a forgatókönyv, mint amit fentebb is olvashattál.
Rossz híreink vannak a mozirajongóknak dr. Amy Silwa Lies: a popcorn talán az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a fogainkra. A doktornő számos sérüléssel találkozott már, amit a kemény, ki nem pattogott szemek okoztak, különösen a már kezelt, tömött fogaknál. Emellett az átsült szemek héjai is bajosak lehetnek: könnyen beszorulnak a fogak közé, ami irritálhatja az ínyünket, sőt, gyulladást is előidézhetnek.
A citrusfélék különösen gyakori fogyasztás esetén problémásak: a narancs, a grapefruit vagy a citrom magas savtartalmuk miatt gyengíthetik a fogzománcot. Ha pedig már a gyümölcsöknél járunk, a szárított verzió is problémás alternatíva a korábban említett ragacsosságuk miatt.
Magas a cukortartalmuk, ami hiába természetes eredetű, fogszuvasodást okozó baktériumok ugyanúgy megjelenhetnek
– mondta Fraundorft, aki inkább a friss, magasabb víztartalmú gyümölcsöket ajánlja inkább.
Ugyan a jég nem étel, mégis a dobogó legfelső fokát foglalná el ebben a versenyben. Ahogy bőrünket, úgy fogainkat sem célszerű hirtelen hidegnek kitenni, mivel ez hozzájárulhat a fogzománc elvékonyodásához. A jég rágcsálása pedig tovább növeli a kopás és törés kockázatát.
Ne aggódj, természetesen nem kell örökre lemondanod ezekről a finomságokról. Ha megfogadod a doktornő tanácsát, ezekkel a módszerekkel védheted fogaidat, és kiélvezheted a finom falatokat egyszerre:
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!