A vacsora időpontjának igenis van jelentősége.
A változó időbeosztás, a hajtás és az esti punnyadás könnyen odavezet, hogy minden nap máskor eszel. Ez azonban hosszú távon nem annyira jó, a vacsora időpontja ugyanis egyáltalán nem mindegy, legalábbis a dietetikusok szerint.
Marissa Karp okleveles dietetikus azt mondja, általánosságban az ideális vacsoraidő este 5 és 7 óra közé esik. Természetesen előfordulhat, hogy ez az idősáv nem passzol a te életedhez, abban az esetben a következő alapszabályt tartsd szem előtt: lefekvés előtt körülbelül három órával egyél utoljára. Így jut idő a megemésztésre, és csökken a reflux esélye is.
Elizabeth Brown dietetikus szerint az időponton túl fontos tényező az is, hogy mit eszik valaki vacsorára. A szakember kiemelte, a nagyon zsíros fogások például nem a legjobb választások, mert ezek fokozhatják a gyomorsav-termelését, továbbá puffadást okozhatnak, sőt az alvás minőségét is negatívan befolyásolhatják.
A lefekvés előtti 2–3 órában kerüld a nagyon fűszeres ételeket is, valamint az alkoholt és a koffeint is.
A test alapvetően imádja a megszokott rutinokat, egy viszonylag állandó vacsoraidő pedig támogatja a cirkadián ritmust, azaz a belső biológiai órát. Amennyiben a belső órád eltolódik, úgy idővel anyagcsere-zavarok, például inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív-és érrendszeri problémák alakulhatnak ki. A fix vacsoraidőpont tehát nem csupán kényelmi kérdés, hanem az egészséged szempontjából is fontos tényező. Ugyanakkor itt fontos kiemelni, ha egy-egy nap este 6 óra helyett fél 7-kor eszel, akkor jó eséllyel az ég világon semmi nem fog történni.
Értelemszerűen mindenkinek lehetnek kaotikus napjai, amikor később ér haza, mint a tervezett. Ilyenkor válassz könnyebb, gyorsan emészthető vacsorát, mondjuk zöldséglevest vagy omlettet zöldségekkel és pirítóssal, de a hal-párolt zöldség kombó is jó lehet. Ezek mind nagyszerűen telítenek, de könnyedségüknek hála biztosan nem fogsz majd ébren hánykolódni az éjszaka.
Idő: 15–20 perc • Adag: 2
Keverj össze 1 ek olívaolajat a paprikával, oregánóval, és egy csipet sóval, majd kend be vele a hal mindkét oldalát. Ha kész, akkor egy tapadásmentes serpenyőt forrósíts fel, majd a halakat oldalanként 3-4 percig süsd. Eközben a zöldbabot egy serpenyőben, fedő alatt párold meg (kb. 6-7 perc alatt elkészül), majd csepegtesd le, és forgasd össze egy fél evőkanál olívaolajjal, egy csipet sóval és egy fél citrom levével. Ha kész, akkor jöhet a citromos joghurt: a joghurtot keverd el egy fél citrom reszelt héjával, 1 tk citromlével és az prított zöldfűszerrel. Ha mindennel megvagy, akkor tálalhatod is: a halat és a zöldbabot szedd tányérra, kanalazz rá 2-3 evőkanállal a joghurtos öntetből, a maradék citromot pedig cikkekre vágva használhatod díszítésként.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!