Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

3 étel, ami veszélyesebb a cukornál

2022. november 14.

4 perc olvasás

ELLE

cukor egészséges táplálkozás étkezés egészéges
3 étel, ami veszélyesebb a cukornál
© Fotó: Shutterstock/fotorince

Régóta tudjuk, hogy a cukor fogyasztása milyen káros a szervezetre, de távol sem a cukor az egyetlen mumus.


Amikor az ember az egészséges életmódról hall, az első tanácsok között van, hogy a cukor fogyasztását minél inkább csökkenteni kell, vagy akár teljesen ki kell iktatni. A túlzott cukorbevitel az elhízás egyik vezető oka, hogy a cukorbetegségről vagy a fogszuvasodásról ne is beszéljünk.

A cukor egyrészt azért olyan veszélyes, mert rengeteg előre elkészített, illetve készen kapható étel és ital tartalmazza meglepően nagy mennyiségben, így viszonylag nehezen tudjuk nyomon követni, hogy mennyit fogyasztottunk belőle. Másrészt a cukor felpörget minket, de ezt a hullámhegyet egy hullámvölgy követi, és ebben a periódusban azonnal késztetést értünk, hogy még több cukrosat fogyasszunk – így aztán még nehezebb leállni.

Szóval nagyon oda kell figyelni a cukor, főleg a finomított cukor fogyasztására, de további rossz hír, hogy nem ez az egyetlen, amivel vigyázni kell. A Brigitte című lap sorol fel még három olyan ételt, amikkel hasonló módon jobb óvatosnak lenni.

1. Transz-zsírok

A transz-zsírsavak olyan zsírsavak, amelyek jórészben egészséges növényi olajokból keletkeznek például az ipari ételelőállítás folyamatai során. De az egyébként egészséges növényi zsiradékokból akkor is transz-zsírsavak keletkeznek, ha ezeket az olajokat túlságosan sokáig hevítik, például fritőzben, sőt, bizonyos állati eredetű zsírok szintén tartalmaznak ilyen savakat. A tudósok csak a kilencvenes években jöttek rá, hogy ezek a transz-zsírsavak mennyire károsak a szervezetre: azóta tudjuk, hogy emelik az LDL-koleszterinszintet, elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegséghez vezethetnek. Bizonyos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar nem használná a transzzsírokat.

A gyorskaják egyik nagy hátulütője, hogy különösen sok ilyen transz-zsírsavat tartalmaznak. A legtöbb hamburgerben, hasábburgonyában van belőle valamennyi, a chips szintén tartalmaz ilyet. A vaj sem mentes tőle: az általános transzzsírsav-tartalma 2-4% között van.

2. Mesterséges színezékek

Sajnos pont a gyerekeknek szoktak élénk színű ételekkel (például jópofa tortákkal) kedveskedni, de sajnos a valóságban az a helyzet, hogy az élelmiszereknek az esetek túlnyomó többségében nincs olyan intenzív színe, mint a rajzfilmfiguráknak. A jobb eladhatóság kedvéért akkor is rengeteg ételbe és italba (például szénsavas üdítőbe) tesznek valami élénk színezéket, nehogy már a szénsavas narancslének ne legyen rikítóbb színe egy igazi narancsnál.

Jól néznek ki, de persze nem tesznek jót. Sokan vannak, akiknek a szervezete reagál is ezekre a mesterséges színezékekre, amik bizonyos esetekben csalánkiütést, ödémát vagy asztmát okozhatnak. A gyereknél figyelemzavart, illetve hiperaktivitást is kiválthatnak ezek a kémiai anyagok, ezért érdemes a bevásárláskor odafigyelni arra, hogy csak olyan élelmiszeket vegyünk meg, amik mesterséges színezéket nem tartalmaznak.

3. Nitrites pác-só

Rengeteg húskészítményt pácolnak nitrites sóval: sonkákat, szalámikat, szalonnákat, virsliket. Az eljárás értelme az, hogy a pácolás intenzívebb ízt kölcsönöz a húskészítménynek, ami tovább el is áll, sőt, a kálium-nitrit a botulizmust okozó baktériumot is elpusztítja.

Sajnos azonban kifejezetten káros, ha a pác-só miatt túl sok kálium-nitritet tartalmaz az étel: a gyomorba került nitritekből és az ott jelenlévő fehérjékből káros nitroaminok képződhetnek, amelyeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak. Magas koncentrációban a kálium-nitrot a hemoglobinnal szintén reakcióba lép, és így akár a vér oxigénszállításában is zavart okozhat. Testsúlykilogramonként legfeljebb mindössze 0,06 mg kálium-nitrit bevitele a javasolt, azaz érdemes a feldolgozott húsok fogyasztásával nem túlzásba esni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves