Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

3 étel, ami veszélyesebb a cukornál

2022. november 14.

4 perc olvasás

ELLE

cukor egészséges táplálkozás étkezés egészéges
3 étel, ami veszélyesebb a cukornál
© Fotó: Shutterstock/fotorince

Régóta tudjuk, hogy a cukor fogyasztása milyen káros a szervezetre, de távol sem a cukor az egyetlen mumus.


Amikor az ember az egészséges életmódról hall, az első tanácsok között van, hogy a cukor fogyasztását minél inkább csökkenteni kell, vagy akár teljesen ki kell iktatni. A túlzott cukorbevitel az elhízás egyik vezető oka, hogy a cukorbetegségről vagy a fogszuvasodásról ne is beszéljünk.

A cukor egyrészt azért olyan veszélyes, mert rengeteg előre elkészített, illetve készen kapható étel és ital tartalmazza meglepően nagy mennyiségben, így viszonylag nehezen tudjuk nyomon követni, hogy mennyit fogyasztottunk belőle. Másrészt a cukor felpörget minket, de ezt a hullámhegyet egy hullámvölgy követi, és ebben a periódusban azonnal késztetést értünk, hogy még több cukrosat fogyasszunk – így aztán még nehezebb leállni.

Szóval nagyon oda kell figyelni a cukor, főleg a finomított cukor fogyasztására, de további rossz hír, hogy nem ez az egyetlen, amivel vigyázni kell. A Brigitte című lap sorol fel még három olyan ételt, amikkel hasonló módon jobb óvatosnak lenni.

1. Transz-zsírok

A transz-zsírsavak olyan zsírsavak, amelyek jórészben egészséges növényi olajokból keletkeznek például az ipari ételelőállítás folyamatai során. De az egyébként egészséges növényi zsiradékokból akkor is transz-zsírsavak keletkeznek, ha ezeket az olajokat túlságosan sokáig hevítik, például fritőzben, sőt, bizonyos állati eredetű zsírok szintén tartalmaznak ilyen savakat. A tudósok csak a kilencvenes években jöttek rá, hogy ezek a transz-zsírsavak mennyire károsak a szervezetre: azóta tudjuk, hogy emelik az LDL-koleszterinszintet, elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegséghez vezethetnek. Bizonyos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar nem használná a transzzsírokat.

A gyorskaják egyik nagy hátulütője, hogy különösen sok ilyen transz-zsírsavat tartalmaznak. A legtöbb hamburgerben, hasábburgonyában van belőle valamennyi, a chips szintén tartalmaz ilyet. A vaj sem mentes tőle: az általános transzzsírsav-tartalma 2-4% között van.

2. Mesterséges színezékek

Sajnos pont a gyerekeknek szoktak élénk színű ételekkel (például jópofa tortákkal) kedveskedni, de sajnos a valóságban az a helyzet, hogy az élelmiszereknek az esetek túlnyomó többségében nincs olyan intenzív színe, mint a rajzfilmfiguráknak. A jobb eladhatóság kedvéért akkor is rengeteg ételbe és italba (például szénsavas üdítőbe) tesznek valami élénk színezéket, nehogy már a szénsavas narancslének ne legyen rikítóbb színe egy igazi narancsnál.

Jól néznek ki, de persze nem tesznek jót. Sokan vannak, akiknek a szervezete reagál is ezekre a mesterséges színezékekre, amik bizonyos esetekben csalánkiütést, ödémát vagy asztmát okozhatnak. A gyereknél figyelemzavart, illetve hiperaktivitást is kiválthatnak ezek a kémiai anyagok, ezért érdemes a bevásárláskor odafigyelni arra, hogy csak olyan élelmiszeket vegyünk meg, amik mesterséges színezéket nem tartalmaznak.

3. Nitrites pác-só

Rengeteg húskészítményt pácolnak nitrites sóval: sonkákat, szalámikat, szalonnákat, virsliket. Az eljárás értelme az, hogy a pácolás intenzívebb ízt kölcsönöz a húskészítménynek, ami tovább el is áll, sőt, a kálium-nitrit a botulizmust okozó baktériumot is elpusztítja.

Sajnos azonban kifejezetten káros, ha a pác-só miatt túl sok kálium-nitritet tartalmaz az étel: a gyomorba került nitritekből és az ott jelenlévő fehérjékből káros nitroaminok képződhetnek, amelyeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak. Magas koncentrációban a kálium-nitrot a hemoglobinnal szintén reakcióba lép, és így akár a vér oxigénszállításában is zavart okozhat. Testsúlykilogramonként legfeljebb mindössze 0,06 mg kálium-nitrit bevitele a javasolt, azaz érdemes a feldolgozott húsok fogyasztásával nem túlzásba esni.

Via

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves