Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A cukorbetegséget a lehelet megváltozása is jelezheti

2024. július 11.

2 perc olvasás

ELLE

betegség cukorbetegség tünet lehelet
A cukorbetegséget a lehelet megváltozása is jelezheti
© Shutterstock

A cukorbetegséget komolyan kell venni.


A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) esetleg mindkettő. Fontos tisztában lenni a betegség tüneteivel. 

A gyümölcsös leheletről ezt kell tudni

A cukorbetegség is okozhat rossz szájszagot. A jellegzetes gyümölcsös-acetonos illat a cukorbetegekre jellemző. A probléma oka felderíthető egy haliméternevű készülék segítségével, mely a kilélegzett levegőben található kénvegyületek mennyiségét elemzi. Ez a furcsa lehelet leginkább az 1-es típusú cukorbetegeknél fordul elő. 

A gyümölcsös illat a leheletben jellemzően a diabéteszes ketoacidózis jele. Ez a kifejezés arra utal, amikor a szervezet nem képes energiát nyerni a glükózból, ezért ehelyett ketózisos állapotba kerül, és elkezdi a zsírt égetni üzemanyagként. Tehát, ha valakinél ez a gyümölcsös lehelet jelentkezik, akkor ez annak a jele, hogy  a vérében a cukorbetegség miatt magas a ketonok szintje. Ha a szervezet túl sok keton túl gyorsan termel, ezek veszélyes szintre emelkedhetnek a szervezetben, és súlyos szövődményeket okozhatnak.

Ezek a cukorbetegség leggyakoribb tünetei

  • Lassan gyógyuló sebek
  • Fáradékonyság
  • Állandó szomjúságérzet, amihez gyakori vizelési inger társul
  • Fokozott éhség
  • Bőrfertőzések
  • Látás romlása, homályosodása
  • Rosszullétek

Magyarországon 772 ezer ember diagnosztizált cukorbeteg, azonban a betegek száma a szakma szerint jóval nagyobb, nagyjából 1,5 millió, ám sokan nem jutnak el addig, hogy pontos diagnózist kapjanak vagy évekig rejtve marad a betegség.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves