Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss tanulmány

Az aloe vera és az ázsiai zöldségek is rákkeltőek lehetnek a WHO szerint

2023. július 14.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

who kutatás aloe vera táplálkozás tanulmány rákkeltő
Az aloe vera és az ázsiai zöldségek is rákkeltőek lehetnek a WHO szerint
© Getty Images

Az aloe vera is felkerült arra a listára, amely a lehetséges rákkeltő anyagokat sorolja fel, köztük olyan gyakran használt alkotóelemeket, mint az aszpartám vagy az ázsiai zöldségek.


Az aloe vera rengeteg szépségápoló termék, gyógyhatású készítmény és élelmiszer alkotóeleme, de még a ruhaiparban is felhasználják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban felvette a lehetséges rákkeltő anyagok listájára, akárcsak az ázsiai zöldségeket, bizonyos joghurtokat és a benzint.

A listán számtalan olyan vegyület megtalálható, amelyek a mindennapi életben használatosak, és sok élelmiszer vagy vitamin tartalmazza azokat.

Az aloe vera rengeteg termékben megtalálható

A WHO döntése azért is meglepő, mert korábban egészségesnek nyilvánított termékek is tartalmazzák azokat az összetevőket, amelyekkel legutóbb bővítették a listát. Az aszpartám a diétás termékek egyik fő alkotóeleme, hiszen egy gyakran használt édesítőszer, míg az aloe vera rengeteg bőrápolási készítményben és gyógyszerben is jelen van.

A WHO szakemberei a lista mellett nyilvánosságra hoztak néhány kiegészítő információt is, például azt, hogy az aszpartám nem okoz rákot, csak abban az esetben, ha valaki túlzásba viszi a fogyasztását.

Miért épp az aloe vera?

Az összes felsorolt alkotóelem közül az aloe vera váltotta ki a legnagyobb felháborodást a lakosság körében, ugyanis sok orvos még a leégett bőr kezelésére is ezt ajánlja.

aloe-vera-elle.hu
Forrás: Getty Images

A WHO elismerte, hogy egérkísérletekre támaszkodva kijelenthető, hogy az aloe verás vizet fogyasztó állatoknál nagyobb eséllyel alakult ki a beleket érintő rákos betegség. Ám ez csak azt bizonyítja, hogy az aloe vera használata belsőleg kockázatos, külső használatára vonatkozóan nem áll rendelkezésre hasonló információ.

A listán egyébként szerepelnek a savanyított ázsiai zöldségek, a progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók, bizonyos ruhaiparban használt vegyi anyagok és néhány tisztítószer is.

Annak érdekében, hogy a szakemberek további információ birtokába jussanak, folytatják a kutatásokat.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves