Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák jelei a szemekben is megjelenhetnek

2023. július 14.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
 A rák jelei a szemekben is megjelenhetnek
© Shutterstock

A rák egy alattomos betegség, ami a szemeket sem kíméli.


Íme, a rák egy újabb jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A szem daganatainál az egyetlen pozitívum, hogy sok esetben szabad szemmel is lehet látni őket, így időben orvoshoz lehet fordulni a problémával.  A melanoma malignumot egy egyszerű szemészeti vizsgálat során is felismerhetik, ám az okuláris melanoma már nehezebb ügy, mert sokszor olyan helyen helyezkedik el, ami szabad szemmel nem látható. Egy ritka betegség, de nem árt tudni róla, mert életet menthet. 

Miért alakul ki? 

Számos különböző típusú rák érintheti a szemet, de a szemmelanoma a leggyakoribb. A melanoma egyfajta rák, amely a szervezet melanint termelő sejtjeiben fejlődik ki . A szemünkben is vannak melanint termelő sejtek, és melanoma alakulhat ki.

Íme, az okuláris melanoma jelei és tünetei

  • Rossz vagy homályos látás az egyik szemen
  • A perifériás látás elveszítése
  • Barna vagy sötét foltok a szemfehérjén
  • Sötét folt az íriszben
  • Apró foltok, hullámos vonalak vagy „úszók” a látásában
  • Felvillanások látáskor
  • A pupilla alakjának megváltozása

Így lehet kezelni

A kezelés nagyban függ attól, hogy hol van a rák, mekkora a mérete és milyen közel van a szemhez. Számít az is, hogy a betegség átterjedt-e máshova is, valamint, hogy a beteg, milyen egészségügyi állapotban van. Szintén fontos cél, hogy a páciens látását megmenthessék. Általában műtéti beavatkozás, sugárterápia, lézeres kezelés jöhet szóba, de súlyos esetekben a szem egy részét vagy a teljes egészét el kell távolítani azért, hogy megmenthessék a beteg életét. 

A leggyakoribb áttét 

Ha felmerül a szem daganat gyanúja, akkor általában az orvosok  oftalmoszkópia tesztet végeznek, ami fájdalommentes, de rengeteg minden kiderülhet. Ultrahangot szintén végezhetnek, amikor  a beteg zsibbasztó hatású szemcseppet kap, és megkérik, hogy többször és különböző irányba nézzen, így ellenőrizve minden látásszöget. MRI-t és CT-t kell csináltatni, ha fennáll a gyanú, hogy a rák továbbterjedt. Az egyik leggyakoribb eset egyébként, hogy a májon jelennek meg az áttétek. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves