Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss tanulmány

A petefészekrák kockázatát ezek a munkakörök növelik

2023. július 13.

2 perc olvasás

ELLE

fodrász kozmetikus rákbetegség tanulmány petefészekrák könyvelő
A petefészekrák kockázatát ezek a munkakörök növelik
© Getty Images

A kutatók szerint bizonyos munkakörökben dolgozóknál gyakrabban alakul ki a petefészekrák.


A különböző ráktípusokat természetesen folyamatosan elemzik és kutatják, így nem csodálkozhatunk, hogy meglepő eredményekre derül fény – így történt most a petefészekrák esetében is.

Egy friss tanulmány szerint bizonyos munkakörök növelhetik az esélyét, hogy a női dolgozóknál ez a ráktípus alakul ki.

A petefészekrák és a munka összefüggése

A szakértők azt találták, hogy azok a nők, akik fodrászként, kozmetikusként vagy könyvelőként dolgoznak, sokkal inkább ki vannak téve a petefészekrák kockázatának. De az eladók, a ruhaiparban dolgozók és az építőiparban dolgozók is kiszolgáltatottabbak az átlagnál.

Akik több mint egy évtizedet töltenek el ezekben a munkakörökben, számolhatnak azzal, hogy háromszor nagyobb eséllyel alakul ki náluk ez a betegség. A kutatók természetesen az okokat is igyekeztek feltárni, és ez alapján kiderült, hogy a fodrászok és kozmetikusok esetében a vegyi anyagoknak való kitettség a legnagyobb rizikó.

petefeszekrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

Rengeteg adatot dolgoztak fel

Közel 1000 nő adatait kielemezve akadtak meglepő szakmák is, de a szakemberek elmagyarázták, hogy például a könyvelők és általánosságban az irodai dolgozók esetében azért lehet magasabb a kockázat, mert ülőmunkát végeznek, és a testmozgás hiánya mindenképpen negatívan hat a szervezetre.

Az eredmények egyelőre azonban még nem bizonyítottak, és azt sem tudják, hogy ezekben a munkakörökben van-e valamilyen közös kiváltó ok, vagy a petefészekrák kialakulásában esetleg szerepet játszhatnak-e konkrét munkahelyi tényezők. Az okok felderítése érdekében további kutatásokat végeznek.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves