Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ügyetlenség

A rák egyik jele sétálás közben jelentkezhet

2023. szeptember 05.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek daganatos betegség
A rák egyik jele sétálás közben jelentkezhet
© Shutterstock

A rák jeleit nem mindig egyszerű felismerni.


A sétálás közbeni ügyetlen járás a rák egyik jele lehet. A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy az ügyetlen mozgás mögött rosszindulatú daganat is állhat. A betegségeket sok esetben csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják, így nehéz kezelni. Most eláruljuk az egyik legfontosabb tudnivalót.

Egy fontos jel 

Számos egészségügyi jelentés azt állítja, hogy az ataxiát vagy a szervezet egyensúlyát és koordinációját befolyásoló rendellenességet a rákos növekedés is okozza. Az ataxia az izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást jelenti. Ezek az agydaganat tünetei is lehetnek, ugyanis rákos növekedés során a kisagy a károsodik, ami befolyásolja a szervezet kontrollját, koordinációját és mozgását.

A tüdőrák, mellrák, petefészekrák vagy Hodgkin-limfóma miatt szintén előfordulhat az ügyetlen mozgás, ugyanis egyes tanulmányok szerint az ataxiát az immunrendszer rákos daganatra adott válasza váltja ki. A mozgásbeli problémák egyébként már hónapokkal vagy évekkel a valódi diagnózis előtt jelentkezhetnek.

Ezek az ataxia legáltalánosabb tünetei

Az ataxia gyakori tünetei: rossz egyensúly és koordináció a kezekben, karokban és lábakban, beszédzavar, egymástól távol lévő lábakkal való sétálás, írási nehézség, étkezési problémák és lassú szemmozgások. Az ataxiát laboratóriumi vizsgálatok, genetikai vizsgálatok és mágneses rezonancia képalkotás segítségével diagnosztizálják.

Más is okozhatja

A problémát nem csupán rosszindulatú daganat okozhatja, hanem alkohol, súlyos gyógyszerek, méreganyagok, vitaminhiány, pajzsmirigy-problémák, stroke, sclerosis multiplex, autoimmun betegségek, fertőzések, súlyos COVID, agyi rendellenességek, fejsérülés és agyi bénulás is állhat az ataxia mögött. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves