Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

3 élelmiszer, ami a rák kialakulásának esélyét 80%-kal növelte az elmúlt évtizedekben

2023. szeptember 06.

2 perc olvasás

ELLE

kutatás életmod rák táplálkozás túlsúly alkoholfogyasztás
3 élelmiszer, ami a rák kialakulásának esélyét 80%-kal növelte az elmúlt évtizedekben
© Getty Images

Az étkezés is nagyban hozzájárul a rák kialakulásához a kutatók szerint.


Számos tanulmány zajlik annak érdekében, hogy a rák kialakulásának okait feltárják. Egy friss kutatás eredményeit nemrégiben hozták nyilvánosságra a kutatók, mert aggasztónak találják az eredményeket.

Kiderült, hogy az elmúlt három évtizedben közel 80 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések száma a fiatalabb generációk körében. A növekedés különösen szembetűnő a jóléti államokban, ami arra utal, hogy nagyrészt az életmódbeli tényezők tehetők felelőssé a betegség kialakulásáért.

A rák már az 50 év alattiakat is nagy számban fenyegeti

A kutatók 29 féle daganatos megbetegedés előfordulási arányát és a betegek adatait elemezték 204 országban és régióban. Megvizsgálták az új eseteket, a lehetséges következményeket, és az elhalálozások konkrét okait is a 14-49 év közötti betegeknél.

A 2019-es adatokból kiderül, hogy közel 80%-kal magasabb a rákos megbetegedések elődfordulási aránya a fiatalok körében, mint 1990-ben. A legnagyobb mértékben a prosztatarák és a légcsőrák terjedt el, de a mellrák is jóval több embert érint, mint a kilencvenes években.

A kutatók szerint ugyan a genetika is szerepet játszik a rák kialakulásában, de az életmódbeli tényezők hatását nem lehet tagadni. A vörös húsban és sóban gazdag étrend, valamint a jelentős alkoholfogyasztás egyértelmű kockázati tényező.

rak-elle.hu
Forrás: Getty Images

Tovább súlyosbítja a helyzetet a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának visszaesése, a dohányzás, a cukorbetegség, illetve az inaktív életmód, ami túlsúlyhoz vezet – az 50 év alattiaknál ezek a legfőbb indikátorok a daganatos betegségek kialakulásában.

A szakemberek figyelmeztettek, hogy a gyerekek között egyre nagyobb arányban van jelen a túlsúly, ami a jövőre nézve rendkívül aggasztó adat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a  rákos betegségek visszaszorítása csak akkor sikerülhet, ha a fenti élelmiszerek fogyasztására már gyermekkorban is nagy figyelmet fordítanak a családok, a túlsúly kialakulását pedig minden lehetséges módon igyekeznek megakadályozni.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves