Az ünnepek közeledtével előtérbe kerül a gasztronómia, amikor az ízlelés örömét meg is tudod élni. Ha még nem találtad ki a karácsonyi menüt, esetleg bizonytalan vagy abban, hogy mit ajándékozz szeretteidnek, akkor ez a könyvajánló telitalálat neked!
Íme néhány gasztrokönyv, melyek közül örömödre csemegézhetsz.
Ha egy Michelin-csillagos séftől lesnéd el a főzés csínját-bínját, akkor Palágyi Eszter könyve garantáltan el fogja nyerni tetszésed. Ez a kötet nem csupán szakácskönyv, hanem tankönyv és inspirációs forrás is mindazoknak, akik érteni és átlátni szeretnék a világ ízeinek mélyebb összefüggéseit. A műben recept, technológia, kultúrtörténet és filozófia találkozik, így a könyvespolcokon is újdonság az ilyen jellegű szakácskönyv. Minden fejezet betekintést nyújt az alapanyagok mélyebb természetébe, a fine dining technológiák precizitásába, így megtudhatod, hogy miként kapcsolódnak egymáshoz a távoli kontinensek alapanyagai, valamint a fűszerek erejéről is bővítheted ismereted.

Ha a mai napig élnek benned gyermekkorod felejthetetlen nyarai a nagyszülőknél, akkor ezt a könyvet már csak a nosztalgia kedvéért is érdemes lapozgatnod. A Nagymamám magyaráz úgy működik, mint egy időkapszula: maroknyi, de több generációnyi örömet, fájdalmat, terhét és könnyűségét mutatja meg a múltunkból. A nyelvjárásgyűjtéssel, hangfelvételek alapján készült szövegeket olvasva szinte halljuk a szatmári idősek hangsúlyát, mikor nevetik el magukat, és mikor bicsaklik meg a hangjuk érzelmeik hatására. Vidd magaddal a könyv bölcsességeit és hagyd, hogy magával sodorjon a megannyi életszeretet és élettapasztalat az idősebb generációk nyomdokain haladva.

Budapest utcáin találkozik múlt és jelen, mely megannyi titkot rejt. Ezeknek a titkoknak ered nyomába Mautner Zsófi gaszttoblogger és Kordos Szabolcs író, így a Budapest gasztroból megtudhatod, hogy miért jár fél Hollywood pacalt enni a Keleti pályaudvar mögé, valamint az is, hogy miként indult a Kádár-kori hamburgerlánc, a City Grill tündöklése, és mi okozta annak bukását. A szerzők többek között ezekről a legendákról is lerántják a leplet, miközben 19 épületen keresztül ismerheted meg a legjobb fővárosi gasztrosztorikat Blaha Lujza vesepecsenyéjétől az influenszerek kedvenc büféjéig. Ha már önmagában ez nem lenne elég, akkor ezt megspékelve minden fejezethez egy-egy autentikus vagy éppen újragondolt, könnyen elkészíthető recept is tartozik. Fald fel a város izgalmas sztorijait!

Ha otthon is kísérleteznél a keleti konyha finomságaival, akkor próbáld ki a rámen levest, amely akár egytálételnek is remek választás. Ennek az elkészítéséhez ad kitűnő útmutatót Kárai Dávid Rámen című könyve, aki hiszi, hogy a rámen nem csupán egy étel, hanem kulináris élmény, szabadság és kreativitás is egy tálban. A selymes alaplétől a ruganyos tésztáig, a változatos feltétektől kezdve a gyöngyöző zsiradékokig és ízesítőkig minden részlet számít, így az elkészítés csínját-bínját is elsajátíthatod a kötetből.

Ha Olaszországban az első utad a jobbnál jobb tavernákhoz vezet, akkor ne keress tovább, mert ez könyv pont neked szól, ha otthon is felidéznéd az itáliai kulináris élményeket. Vicky Bennison brit gasztroíró évek óta gyűjti és osztja meg a nagyik autentikus receptjeit a mára több mint 1 millió követővel rendelkező Pasta Grannies YouTube csatornáján. A Pasta Grannies elrepít a bazsalikomillatú olasz konyhákba, ahol a nonnák generációk óta készítik a csodás házi tésztákat. Lepd meg magad ezzel az különleges kötettel és hagyd, hogy konyhádat télen is belengje a napérlelte paradicsom zamatos illata.

Ha akarnánk se tudnánk választani, hogy melyik a kedvenc olasz desszertünk, hiszen egyik mennyeibb, mint a másik, legyen szó akár a tiramisu, cannollik, vagy ropogós biscottik ínycsiklandó világáról. Ha te is így vagy ezzel, akkor ne felejtsd el beszerezni ezt a kötetet, ha a karácsonyi ünnepi asztalt idén megbolondítanád egy kis olasz házi édességgel. Letitia Clark gasztronómiai író és séf több mint 80 recepttel és történettel repít el Szardínia napsütötte tájaira, így kizárt, hogy ne ejtsen rabul az olasz gasztronómia mágikus ereje. A La Vita e Dolce desszertjeiben ötvöződik a klasszikus olasz hagyomány és modernitás is, így az olasz nyalánkságokon keresztül az élet szeretét is átélheted.

Napjaink egyik közkedvelt alkoholos itala a gin, mely frissítő elkészítésének variációiban határ szinte a csillagos ég. Ha szilveszterre szívesen beújítanál egy vadonatúj receptúrával, akkor ez a ginszótár ebben hű társad lesz. A Ginszótár több száz szócikkben ismerteti a klasszikus ital történetét, bevezet az illatok és ízek sokszínű birodalmába. A szerző bemutatja a gin egyedi ízvilágát meghatározó alapanyagokat és eljárásokat a borókától a citrusokig, a klasszikus London dry gin eleganciájától az újhullámos főzdék merész alkotásáig.

Ha eddig vegánként úgy érezted, hogy korlátozott az alkotói szabadságod a konyhában, akkor Steiner Kristófék bebizonyítják neked, hogy a konyhában töltött idő lehet egyszerre játékos és hasznos, hiszen pontos mennyiségek helyett arányokat, fix összetevők helyett pedig lehetséges hozzávalókat adnak meg benne. A kötet egyszerre praktikus receptúrák gyűjteménye és szerelmeslevél a szabadsághoz, a vegán konyhához és a kreatív főzéshez is. Ne keress klasszikus alapanyaglistát, csak olvasd végig, hogyan készül az étel lépésről lépésre, majd válassz összetevőket abból, ami épp otthon van, ami passzol az évszakhoz, és főképp, amit szeretsz. Tarts az immár több sikeres szakácskönyvet jegyző szerzőpárossal egy különleges kulináris kalandon az ízek birodalmába.

Amikor a gasztronómia és az irodalom találkozik, abból egészen biztos, hogy valami igazán ropogós fog kisülni. Váncsa István Francia Lakoma című szakácskönyvsorozatának harmadik kötete bővített kiadásban 840 receptet és 29 gasztroesszét tartalmaz, így ennyi recept közül már csak az a kérdés, hogy édessel vagy sóssal kezdesz. Akár kezdő vagy haladó szakács vagy, ha szeretnéd főzés közben a kultúrtörténet ínyenségeit is megtudni, akkor a kösd össze a kellemeset a hasznossal és alkoss élvezettel.

Péter évtizedeken át szakácsként dolgozott, mielőtt az élet nehézségei miatt hajléktalanná vált és szállóra került. Ám egy dolog mindig megmaradt neki: a főzés. Az elmúlt hónapokban olyan ismert vendégekkel főzött közösen, mint Ács Bori, Cserna-Szabó András, Gerzsenyi Flóra, Havas Dóra, Lackfi János, Mautner Zsófi és Saly Noémi. Ennek köszönhetően a könyvben nemcsak Péter kedvenc receptjei és személyes történetei kaptak helyet, hanem a vendégek fogásai és élménybeszámolói is. Fontos, hogy minden eladott példánnyal segítesz, hogy további hajléktalan emberek életét tegye könnyebbé a Budapest Bike Maffia!
A különleges gasztrokönyveken kívül érdemes a fa alá csempészni (akár magadnak, akár másnak) az ELLE Muse kötetet is, amelyben 28 ismert szerző novellái kaptak helyet, akiket a magazinban korábban megjelenő divatanyagok inspiráltak. Csodálatos képek, még csodálatosabb írások egy helyen! ITT tudod megrendelni a könyvet!

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!