Ha szeretsz egyszerű, de látványos desszerteket sütni, akkor ez a kakaós, porcukorba forgatott karácsonyi süti igazi telitalálat lesz.
Ez a karácsonyi süti garantáltan mindnekinek a kedvence lesz: kívül repedezett és enyhén roppanós, belül puha és szaftos. Pont az a fajta falat, amit „csak még egy utolsót” felkiáltással újra és újra leveszel a tányérról.
A recept nagy előnye, hogy nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, szinte biztos, hogy a legtöbb alapanyag már most is ott van a konyhádban. Egy kis tervezést azért igényel, mert a tésztának több órát kell pihennie a hűtőben, cserébe viszont maga a sütés utána villámgyors, így akár az ünnepi főzés közben is be tudod illeszteni a menetrendbe.
Egy közepes méretű keverőtálban keverd össze a cukrot, a kakaóport és az olajat. Addig dolgozd, amíg egynemű, sűrű, krémes állagot nem kapsz.
Egy külön edényben verd fel a tojásokat, majd fokozatosan, több részletben keverd a kakaós-cukros masszához. Ezután add hozzá a vaníliakivonatot is. A tészta ekkor még elég lágy, szinte folyós lesz, ami teljesen normális.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. A lisztes keveréket több részletben add a nedves masszához, és óvatosan dolgozd össze, amíg sima, sűrű tésztát nem kapsz. Ne keverd túl, épp csak annyira, hogy minden összeálljon.
Fedd le a tálat fóliával vagy tetővel, és tedd hűtőbe legalább 4 órára. Ha egy éjszakát is pihen, akkor még könnyebb lesz vele dolgozni. A hűtés során a tészta megdermed, sűrű, kanalazható állagú lesz, így lehet majd szép golyókat formázni belőle.
Amikor a tészta már jól lehűlt, vedd ki a hűtőből. Egy teáskanál segítségével szedj belőle kisebb adagokat, majd a tenyered között formázz belőlük dió- vagy kisebb golflabda méretű golyókat.
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (légkeverésnél valamivel alacsonyabb hő is elég lehet). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezd rá a golyókat egymástól kellő távolságra, sütés közben ugyanis kissé ellapulnak és megnőnek. Süsd őket 10–12 percig. A sütik akkor jók, ha a széleik már szilárdabbak, de a közepük még enyhén puha.
A tepsiben hagyd pár percig hűlni a sütiket, majd óvatosan helyezd őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Tálalás előtt szitálj rájuk porcukrot.
Reszelhetsz a tésztába narancshéjat vagy tehetsz bele egy kevés fahéjat, hogy még karácsonyibb legyen az ízvilág. Az elkészült sütit kínálhatod tejszínhabbal is, a vendégek tutira imádni fogják.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!