Bizony, jól olvasod, forralt gin.
Az ünnepi szezonban általában automatikusan a klasszikus receptekhez nyúlunk, de miért ne dobhatnád fel egy kicsit az idei menüt? Ha idén te vagy a házigazda, vagy csak szeretnél valami újat kipróbálni egy bekuckózós, téli estén, a forralt gin pont az a csavar, amit kerestél: ismerős, mégis izgalmasan más. Illatos, fűszeres, melengető, és garantáltan beszédtéma lesz az asztalnál.
Önts kb. 200 ml gint egy kisebb lábasba, és add hozzá a cukrot. Alacsony lángon melegítsd, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Nem kell felforralni, elég, ha szépen „összeolvad” a két alapanyag.
Ha a cukor elolvadt, húzd le egy pillanatra a tűzről, majd öntsd hozzá a maradék gint, és keverd el. Ezután add hozzá a fahéjrudat, a szegfűszeget, a kardamomot, csillagánizst, a vaníliakivonatot, a narancshéjat és a szerecsendiót.
Ha ez megvan, akkor tedd vissza a lábast a legalacsonyabb lángra, és 10–15 percig hagyd gyöngyözés nélkül melegedni. Fontos: ha felforralod, egyrészt elillan az alkohol, másrészt megváltozhat a gin íze is. A cél az, hogy a fűszereknek legyen idejük kiadni az aromáikat, miközben az ital kellemesen átmelegszik.
Amikor a lakás már kellőképpen karácsonyi illatokban úszik, akkor húzd le a keveréket a tűzről, és egy szűrőn keresztül öntsd át egy hőálló kancsóba. Végül tálald hőálló poharakban vagy bögrékben.
fahéjrúddal
friss vagy szárított narancskarikával
csillagánizzsal a tetején
Ahhoz, hogy a forralt gin valóban emlékezetes legyen, két dologra érdemes odafigyelni: a gin minőségére és a fűszerezésre. Válassz olyan gint, amit magában is szívesen meginnál és a fűszerek se legyenek mellékszereplők. Nyugodtan kísérletezhetsz is: ha édesebben szeretitek, maradhat a 300 g cukor, szóval ha szárazabb, fűszeresebb italra vágytok, csökkentsd az adagot, vagy használj mézet/juharszirupot.
Ezt az italt amúgy bátran elkészítheted egy baráti karácsonyi összejövetelre, kétfős kanapés mozizáshoz vagy akár szenteste utánra, amikor mindenki lehuppan, és végre jöhet a „csak ülünk és létezünk” rész. Egy biztos: aki idén nálad kóstol először forralt gint, jövőre is kérni fogja.
Míg a nyári sangria friss gyümölcsökkel, jéggel és hűtött vörösborral készül, addig ennek a téli változatnak egészen más a hangulata. Tökéletes választás azokhoz a pillanatokhoz, amikor a társaság már letelepedett a kanapéra, és lassan mindenki ünnepi üzemmódba kapcsol. Az elkészítése grátiszban roppant egyszerű, a hozzávalókat és az elkészítés módját ITT találod.
Ha szeretsz egyszerű, de látványos desszerteket sütni, akkor van egy kakaós, porcukorba forgatott karácsonyi süti igazi, ami tutira a vendégeid nagy kedvence lesz. A recept nagy előnye, hogy nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, szinte biztos, hogy a legtöbb alapanyag már most is ott van a konyhádban. Egy kis tervezést azért igényel, mert a tésztának több órát kell pihennie a hűtőben, cserébe viszont maga a sütés utána villámgyors, így akár az ünnepi főzés közben is be tudod illeszteni a menetrendbe. A receptet ebben a cikkünkben találod.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!