Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LISTA

10 nagyszerű dolog, amiért érdemes megöregedni

2023. augusztus 08.

3 perc olvasás

ELLE

kor öregség idősek judaizmus
10 nagyszerű dolog, amiért érdemes megöregedni
© Shutterstock

A fiatalság nagy előny, de vannak dolgok, amiket mégiscsak az idő előrehaladtával tudunk megtapasztalni, és amire érdemes büszkének lenni.
 
 
„Kérdezd... a véneid, és megmondják neked." (5Mózes 32:7)


Olyan kultúrában élünk, amely bálványozza a fiatalokat és díjazza az innovációt. Ez egyrészt pozitív, másrészt megvannak az árnyoldalai is, mint az ageizmus, vagyis az idősekkel szembeni előítéletek, amitől a legfiatalabbakat kivéve mindannyian sokat szenvedünk. 
A hagyományos kultúrák, így például a judaizmus, nagyra becsülik az időseket, és fontosnak tartják a véleményüket. Íme tíz további szempont a zsidóságtól, amiért érdemes megöregedni:

1. Végre tisztán látod, mik a prioritásaid! 

Évekig tartó kísérletezés, keresés és útkeresés után végre rájössz, mi számít az életben – nem a pénz, nem a hírnév, nem a kaland, hanem a barátokkal, családdal és esetleg Istennel való viszonyod. A jó hír, hogy soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy ápold ezeket a kapcsolatokat.

2. Van időd megállni és megérezni a rózsák illatát

Nem rohansz annyira – részben azért, mert már nem tudsz, de azért is, mert rájössz, hogy nincs értelme. Újra lesz időd az egyszerű örömökre, mint kisgyerekként, és nem kell állandóan azzal foglalkoznod, hogy elérj valamit.

3. A bakancslistád rövidebb, és többé már nem aggódsz a jövő miatt

Természetesen mindig aggódunk a jövő miatt, de már tudod, hogyan alakult a legtöbb dolog az életedben, és azt is, hogy ez az aggódás nem igazán segített.

4. Ritkábban izzasztanak meg az apró dolgok 

Több a türelmed és nagyobb a megbocsátó képességed.

5. A külső szépséget belső szépségre cseréled

A figyelmed inkább a belső világodra irányul, mint a külsődre. Más szóval, olyan dolgok foglalkoztatnak, amelyek örökkévalóak, nem pedig múlandóak.

6. Jár neked a kedvesség! 

Mindannyian tenni akarunk, segíteni, megvalósítani, de ez az az időszak az életünkben, amikor a héber “chesed” vagyis a kedvesség címzettjei lehetünk. A “chesed” haszonélvezőinek lenni annyit jelent, hogy lehetővé tesszük másoknak, hogy gyakorolják a kedvesség parancsolatát. És valljuk be, kellemes dolog, ha mindig van egy üres hely számunkra a buszon.

7. Az emberek hallgatnak rád!

Szeretnének hasznot húzni a tapasztalataidból és abból, amit tanulhatnak tőled.

8. Élvezhetjük a munkánk gyümölcsét. 

Legyen szó gyerekekről vagy unokákról, hírnévről vagy gazdagságról, vagy csak bölcsességről és elfogadásról, ez az a kor, amikor élvezhetjük annak az előnyeit, amit az életünk során felhalmoztunk.

9. Bölcsesség

Lehet, hogy nem látsz, hallasz vagy jársz már olyan jól, mint korábban, de mára valószínűleg megtanultad, hogy nem mindent érdemes megnézni, nem mindent érdemes meghallgatni, és nem mindenhova érdemes elmenni.

10. Legyünk aktívak, ameddig csak lehet

Azt mondják, hogy a 60 az új 40. Sok idős ember még mindig lendületes, és öregkorában is dolgozik. A fiatalság nagymértékben függ a lelkiállapottól és a szemléletmódunktól, és sok olyan dolgot pótolhatunk be idős korban, amiket korábban elhanyagoltunk. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves