Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egyre rosszabb a helyzet, pedig lenne megoldás

Így alszunk mi: 10-ből 6-an küszködnek éjszakánként, kevesen ébrednek kipihenten

2023. november 06.

9 perc olvasás

Elle Decoration

alvás Jysk pihentető alvás
Így alszunk mi: 10-ből 6-an küszködnek éjszakánként, kevesen ébrednek kipihenten
© Pixabay

Az óraátállítás kihívás elé állítja a szervezetet is és befolyásolja az alvás minőségét is. Azonban a téli időszámítás nélkül is van probléma az alvással, többek között az éghajlatváltozás miatt is egyre kevesebbet alszanak az emberek globálisan. A JYSK és a Magyar Alvás Szövetség közös összeállításából az is kiderült, hogy a magyarok 60 százaléka, és főleg a nők alszanak rosszul, ennek pedig számos élettani hatása is van. A két szervezet ezért stratégiai partnerséget kötött, az alvás minőségének javítása ugyanis a JYSK-nél is stratégiai cél. A jó alvásért lehet tenni, és ebben fontos szerepet játszanak a megfelelő matracok, párnák és takarók is. A JYSK-nél az árbevétel nagyjából harmadát jelentik az alváshoz kapcsolódó termékek, a matracokat, párnákat, takarókat pedig leginkább az utolsó negyedévben keresik a vásárlók. A párnákból a memóriahabos verziók, míg a paplanból a négyévszakosak számítanak favoritnak.


Október utolsó vasárnapján ismét jön az óraátállítás, ami nem csak azt jelenti, hogy egy órával hamarabb sötétedik, de a téli időszámításra való átállás a szervezetet is megviseli, és az alvásra is hatással van. A jó alvás elengedhetetlen része az általános egészségnek, enélkül többek között hangulati rendellenességek, szívproblémák, elhízás vagy éppen cukorbetegség is felléphet - hívja fel a figyelmet a JYSK és a Magyar Alvás Szövetség. A két szervezet stratégia partnerség keretében igyekszik bemutatni, mit lehet tenni a jó alvásért.

Tennivaló pedig bőven van, ugyanis nem csak az óraátállás miatt alszanak egyre rosszabbul globálisan az emberek. 


Globális alvásveszteség 

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke a JYSK sajtóeseményén arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzetközi kutatások szerint az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen csökken, az alváshiányos éjszakák száma pedig 13-15 éjszakával nő, aminek komoly élettani következményei vannak. Ennek egyik oka az éghajlatváltozás: dán tudósok 7,41 millió éjszakai alvást követtek nyomon és azt vették észre, hogy még a melegebb éghajlatú földrajzi zónákban is kevesebbet alszanak az emberek, és nehezen tudnak alkalmazkodni az alvási hőmérséklet emelkedéséhez. 


Így alszanak a magyarok

A JYSK sajtóbeszélgetésén szó volt a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató 2020 és 2024 között folyó éves követéses vizsgálatáról is. Ebből kiderült, hogy romló tendencia látható a magyarok alvásminőségében. 2023-ban a lakosság közel 40 százaléka gondolja úgy magáról, hogy kitűnően vagy inkább jól alszik. Azonban az alvásminőség objektív megítélése szerint mindössze a magyarok 4 százalékának normális az alvásminősége. A lakosság 20 százaléka gondolja úgy, hogy inkább rosszul vagy nagyon rosszul alszik, ez az arány nőtt az előző évhez képest. Az objektív besorolás itt is borúsabb képet fest, a lakosság 60 százaléka a súlyos vagy nagyon súlyos állapotba tartozik alvásminősége szempontjából. Hétköznap egyébként átlagosan 6,8 órát, míg hétvégén átlagosan 7,6 órát alszanak a magyarok. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők sokkal több és súlyosabb alvással kapcsolatos problémával küzdenek mint a férfiak. Ilyen gyakori tünet például a napközbeni álmosság, az éjszakai felébredés, a nehéz visszaalvás, a reggeli fáradt ébredés, ezek a lakosság 60 százalékánál jelentkeznek. Nőtt továbbá a nehezen elalvók száma is, idén ez már a válaszadók 41 százalékára jellemző.  Az előző évekhez hasonlóan 43 százalékos azoknak az aránya, akik úgy érzik, hogy csökkent a fizikai és/vagy szellemi teljesítőképességük, de idén volt a legmagasabb, 37 százalékos, a rémálmokkal küzdők aránya. 

G. Németh György hozzátette, hogy az elmúlt évek eredményeitől elmaradva, a lakosság 13 százaléka érzi teljesen kipihentnek magát ébredéskor, míg közel kétharmaduknál előfordul, hogy időnként fáradtnak érzik magukat ébredéskor. A lakosság negyede nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen érzik magukat kialvatlannak ébredés után. 

Érdekes egyébként, hogy a problémák ellenére mindössze 7 százalék fordult már háziorvoshoz alváspanaszokkal, és mindössze 2 százalék ment alvásspecialistához. Ellenben nő az alvásfigyelő eszközök használata: már a lakosság 9 százaléka használ ilyeneket. Idén pedig 48 százalékra nőtt az elalvást segítő készítményt használók aránya, a leggyakrabban alkalmazott alvássegítők továbbra is a gyógyteák. 


Matracok, párnák, takarók – ezek is segíthetnek

A JYSK szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy az alvást segítő eszközök között fontos szerepe van a hálószoba berendezésének is. „Kevesen gondolnak arra, hogy a rossz alvásuk mögött egy rosszul megválasztott párna, matrac vagy ágyrács is állhat. Annak is fontos szerepe van, hogy milyen takaróval alszunk, milyen meleg vagy éppen milyen nehéz az. A JYSK kiemelt figyelmet fordít az alvásra, a 94 áruházunk mindegyikében van alvásstúdiónk, amelyben a szakembereink segítenek abban, hogy mindenki megtalálja az alvását legjobban támogató terméket. Illetve működtetünk egy Sleep Academy továbbképzést is, amely célja, hogy kollégáink a legfrissebb tudást adhassák át a vásárlóknak” – mondta Szilvási Krisztina, a JYSK kommunikációs vezetője.

A JYSK-nél az árbevétel nagyjából harmadát jelentik az alváshoz kapcsolódó termékek, a matracokat, párnákat, takarókat pedig leginkább az utolsó negyedévben keresik a vásárlók. A párnákból a memóriahabos verziók, míg a paplanból a négyévszakos verziók számítanak favoritnak. 


Gerincfájdalom ellen

A hálószoba berendezésének tehát fontos szerepe van az alvásban. A gerincfájdalmakat és a kényelmes alvást segíti például a matrac kiválasztása is, ehhez pedig fontos, hogy a vásárlás előtt eltöltsön a vásárló egy kis időt a kiállított matracokon a szokásos alvó pozíciójában. Ha ketten alszanak egy matracon, akkor pedig érdemes mind a két félnek végigcsinálnia ezt a folyamatot. Akkor választott ugyanis valaki jó matracot, ha a gerince egyenesen helyezkedik el akkor is, amikor oldalt fekszik. Az izmok és az ízületek túl nagy nyomásnak vannak kitéve, ha a nem megfelelő keménységű matracot vesz valaki, általánosságban ugyanis a testsúly és a test formája határozza meg, hogy pontosan milyen szilárdságú matracra van szükség. A derékfájás elkerülése érdekében fontos a matrac időszakos cseréje is, érdemes 10 év után váltani. 


Fontos a nyak alátámasztása

Hasonlóképpen, a párna – bár apróságnak tűnik – sok gondot okozhat. Egy megfelelő alátámasztást nyújtó párna kulcsfontosságú a minőségi alváshoz. A JYSK szakértője szerint, ha valaki az oldalán fekve alszik, különösen fontos, hogy a megfelelő párnát válasszon ki ahhoz, hogy a nyakcsigolyái ne legyenek természetellenes pozícióban. Oldalt fekvéshez a magas párna jó, amely megfelelő alátámasztást ad a fejnek. Hanyatt fekve alváshoz pedig fontos, hogy a párna legyen alacsony, ami elsődlegesen a nyakat támasztja. Ennek az elvárásnak egy ergonomikus, speciális habszivacs vagy természetes latex párna felel meg, amely további alátámasztást nyújt a nyak számára.

A JYSK arra is felhívja a figyelmet, hogy a hálószobában a hőérzethez a paplan, takaró is hozzájárul, nem csak a szoba hőmérséklete. A különböző melegségű paplanokból mindenki kiválaszthatja a legmegfelelőbbet. A paplan vastagsága mellett a töltet is fontos tényező. A természetes töltet mint a pehely és toll, előnye, hogy jól szellőzik, egyenletesen és könnyen terül szét a test körül, ez a töltet a legjobb szigetelő. A selyem paplan általában vékony, hőmérséklet szabályzók, így biztosítják a megfelelő hőmérsékletet az éjszaka során. A selyem ráadásul lélegző, antibakteriális anyag, ami kényelmes, higiénikus alvási körülményeket biztosít. A szintetikus töltet poliészter szálakból áll, ez hatékonyan vezeti el a nedvességet. 


A JYSK-ről

A JYSK egy skandináv gyökerű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, amely megkönnyíti bármely szoba vagy kert berendezését. A JYSK több mint 3300 áruháza és webshopja 48 országban nagyszerű ajánlatokkal és hozzáértő kiszolgálással várja vásárlóit bármely felületen. Az alapító Lars Larsen első boltját Dániában 1979-ben nyitotta meg. A JYSK ma már 30 ezer munkatárssal rendelkezik. A JYSK Csoport forgalma a 2022/23-as gazdasági évben 5,2 milliárd euró volt. A JYSK-nek jelenleg Magyarországon több mint 1000 munkavállalója van és 94 üzlettel rendelkezik. A JYSK Magyarországon a 2022/23-as gazdasági évben 97 milliárd forint árbevételt ért el.


A Magyar Alvás Szövetségről

Magyar Alvás Szövetség (Hungarian Sleep Association) az alváskultúra, az alvással kapcsolatos gyógyítás, tudományos ismeretterjesztés, ez oktatás és a képzés területén átfogó tevékenységet folytató szakmai szervezet. Kezdeményezésükre és szervezésükkel tíz éve indult el az alváshoz kapcsolódó egészségügyi ismeretterjesztés új formája, a nemzetközi kapcsolatrendszer közreműködésével az alváskultúra széles körű megismertetését végzik. A nemzetközi alvás orvosi szervezet, a World Sleep Society közép-kelet-európai partnere, szervezői a World Sleep Day esményeinek Magyarországon, amely minden esztendőben a Magyar Tudományos Akadémián kerül megrendezésre.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó
1

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó

2024.04.30. 2 perc olvasás

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó

Jennifer Aniston kertjét akarja mindenki, így teremtette meg a béke oázisát
2

Jennifer Aniston kertjét akarja mindenki, így teremtette meg a béke oázisát

2024.07.19. 2 perc olvasás

Jennifer Aniston kertjét akarja mindenki, így teremtette meg a béke oázisát

Ettől a 10 dologtól drágának fog kinézni az otthonod a lakberendezők szerint
3

Ettől a 10 dologtól drágának fog kinézni az otthonod a lakberendezők szerint

2023.08.12. 4 perc olvasás

Ettől a 10 dologtól drágának fog kinézni az otthonod a lakberendezők szerint

Idén télen is közlekedik az Orient Expressz: a legszebb karácsonyi vásárokat látogathatjuk meg
4

Idén télen is közlekedik az Orient Expressz: a legszebb karácsonyi vásárokat látogathatjuk meg

2022.10.05. 2 perc olvasás

Idén télen is közlekedik az Orient Expressz: a legszebb karácsonyi vásárokat látogathatjuk meg

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz
5

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz

2023.03.26. 3 perc olvasás

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz

Felejtsd el a konyhaszigetet, ez az új konyhai trend
6

Felejtsd el a konyhaszigetet, ez az új konyhai trend

2024.06.28. 2 perc olvasás

Felejtsd el a konyhaszigetet, ez az új konyhai trend

3 lakberendezési tárgy, ami közönségessé tesz minden otthont a lakberendezők szerint
7

3 lakberendezési tárgy, ami közönségessé tesz minden otthont a lakberendezők szerint

2023.07.22. 2 perc olvasás

3 lakberendezési tárgy, ami közönségessé tesz minden otthont a lakberendezők szerint

4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el
8

4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el

2023.09.24. 3 perc olvasás

4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el

Ezek is érdekelhetnek

4+1 tipp, hogyan tűnhet ki a vendégházad a tömegből

Támogatott tartalom

4+1 tipp, hogyan tűnhet ki a vendégházad a tömegből

Támogatott tartalom

2024.06.24. 4 perc olvasás

szállások

Dübörög az alvás turizmus: így telik egy alvásra épített nyaralás

Dübörög az alvás turizmus: így telik egy alvásra épített nyaralás

2024.05.28. 2 perc olvasás

CHILL HOLIDAY

Hány órakor mész aludni? Különös dolgot árul el rólad ez a szokás

Hány órakor mész aludni? Különös dolgot árul el rólad ez a szokás

2024.05.14. 1 perc olvasás

SZEMÉLYISÉGTESZT

Katalin hercegné ezt a szigorú szabályt mindig betartja a nyugodt alvás érdekében

Katalin hercegné ezt a szigorú szabályt mindig betartja a nyugodt alvás érdekében

2024.05.09. 1 perc olvasás

Royal Family

Gondoltad volna? Ilyen hatása lehet a menstruációnak az alvásra

Gondoltad volna? Ilyen hatása lehet a menstruációnak az alvásra

2024.04.29. 1 perc olvasás

MENZESZ

Ezeket a színeket tilos a hálószobában használni - álmatlanságot, nyugtalanságot okoznak

Ezeket a színeket tilos a hálószobában használni - álmatlanságot, nyugtalanságot okoznak

2024.04.21. 2 perc olvasás

SZÍNEK

Jobb vagy bal oldalon alszol az ágyban? Hihetetlen dolgot árul el rólad

Jobb vagy bal oldalon alszol az ágyban? Hihetetlen dolgot árul el rólad

2024.04.20. 1 perc olvasás

SZEMÉLYISÉGTESZT

A rák egyik jele alvás közben jelentkezhet, sokan figyelmen kívül hagyják

A rák egyik jele alvás közben jelentkezhet, sokan figyelmen kívül hagyják

2024.03.30. 2 perc olvasás

Tünet

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves