Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mérgező vagy nem mérgező?

Ezzel a 4 kérdéssel könnyen kiderítheted az állásinterjún, hogy toxikus-e a munkahely

2023. június 27.

3 perc olvasás

ELLE

karrier munkahely toxikus kérdések
Ezzel a 4 kérdéssel könnyen kiderítheted az állásinterjún, hogy toxikus-e a munkahely
© Shutterstock

Egy toxikus munkahelyről ez a 4 kérdés mindent elárulhat.


Egy állásinterjún általában mindig arra törekszünk, hogy a legjobb formánkat hozzuk, és megfeleljünk a munkáltató elvárásainak. Fontos azonban, hogy ne csak saját magunkra figyeljünk, de arra is, hogy ahol dolgozni szeretnénk semmiképpen se legyen egy toxikus munkahely.

Egy dolgot fontos tisztázni az interjún

Karrierszakértők szerint rendkívül fontos, hogy már az interjú alatt is tisztázzuk le, hogy mit jelent számunkra a munka és a magánélet egyensúlya. Sok esetben előfordul, hogy a munkáltatók átlépik a határokat, és hiába a jó fizetés, ha a magánéletre már semmi időnk nem marad. A határhúzást már az első percben el kell kezdeni.

Rugalmasság és kiégés

Mi az Ön politikája a munka rugalmasságával vagy a távmunkával kapcsolatban?

Mary Abbajay, a a Careerstone Group vezetőfejlesztési tanácsadó cég elnöke úgy gondolja, hogy egy olyan munkahely, ami tényleg időt és energiát szán arra, hogy egészséges munkakörnyezetet teremtsenek, miközben a magánéletet is tiszteletben tartják könnyedén fog válaszolni erre a kérdésre, és már az első pillanatokban megmutatja, hogy próbálnak alkalmazkodni a munkavállalók igényeihez is. Szintén ide kapcsolódhat az a kérdés is, hogy az alkalmazottak valóban felhasználhatják-e az összes szabadságukat. Ez szintén betekintést nyújt abba, hogy a munkavállalókra robotokként tekintenek vagy sem.

A távmunka kérdése fontos lehet egy irodai munka esetében, hiszen adódhat olyan élethelyzet, például költözés vagy betegség, amikor ilyen formában tudnánk ellátni a munkánkat, és nem szeretnénk felmondani. Jó, ha előre tisztázzuk a felettessel, hogy ő, mit is gondol erről. Ha nagyon bátrak vagyunk, akkor a kiégésre is rá lehet kérdezni.

Tudom, hogy a kiégés nagyon sok cégnél előforduló probléma. Vannak olyan lépések, amelyeket mindannyian megtesznek az alkalmazottak kiégésének megelőzése érdekében?

Talán ez a kérdés hirtelen túl közvetlennek vagy tolakodónak tűnhet, de már a reakció is rengeteget elárulhat. Egy toxikus főnök valószínűleg kifogásokat keresne vagy inkább a munkavállalókat hibáztatná, ha mentálisan nincsenek a toppon. 

A magánélet és túlterheltésg

Mi gondol a munka és a magánélet egyensúlyáról? 

Ennél a kritikus kérdésnél kiderülhet, hogy a főnök valójában, mit gondol a szabadidőről. Ha a közvetlen felettessel van az interjúd, akkor megkérdezheted azt is, hogy ő maga, mit gondol a munka és a magánélet egyensúlyáról. Fontos, hogy ezt a kérdést ne úgy tedd fel, hogy támogatja-e a munka és a magánélet egyensúlyát, hanem azt kérd, hogy ő írja körbe, mit gondol erről, mert valószínű, hogy az első opciónál úgy is igent mond az a személy, akivel az interjún ülsz. Ha pedig kikérted az ő véleményét, akkor már nem árthat, ha rákérdezel arra, hogyan éli meg, ha a munkavállalóknak túl sok minden szakadt egyszerre a nyakába. 

Tudom, hogy ebban az irodában mindig van munka Hogyan kezeli a munka priorizálását? Hogyan viseli, ha a munkavállalók túlterheltek a munkával?

Ezzel a kérdéssel megtudhatod azt is, hogy az az ember, aki a felettesed lenne, mennyire empatikus, és hogyan áll az alkalmazottakhoz. Egy munkahelynél rendkívül fontos az is, hogy az ember, aki felettünk áll egy jó vezető legyen és ne egy dirigáló főnök. Egy jó vezető segíteni próbálja a csapattagokat.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves