Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Álláskeresési trükkök

3 dolog, amit tilos az önéletrajzodban megosztani

2024. május 10.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

munka munkakeresés önéletrajz álláskeresés munkavállalás
3 dolog, amit tilos az önéletrajzodban megosztani
© Shutterstock

Egy önéletrajz megírásakor érdemes néhány szabályt betartani.


Az álmaid állásához vezető úton az első lépést egy tökéletes önéletrajz megírásával teheted meg.

Ettől sokan tartanak, ugyanis a megfelelő CV-nek számos formai és tartalmi követelménynek kell megfelelnie. Mielőtt belekezdenél, mindenképpen tájékozódj akár az internetről, akár egy szakembertől, és nagyon fontos, hogy elegendő időt szánj az elkészítésére.

Sok segítséget kaphatsz ahhoz, hogy minek érdemes szerepelnie benne, néhány információt azonban jobb, ha nem osztasz meg első körben.

Ezeket soha ne írd bele az önéletrajzodba

Féligazságok és pontatlanságok

Azzal, hogy bizonyos információkat helytelenül adsz meg, például a képesítéseddel kapcsolatban, rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhatod magad már az állásinterjún is, de akár a munkavégzés során is fény derülhet a csalásra. Nincs értelme leírnod, hogy beszélsz egy adott nyelven, ha a bemutatkozásnál többet nem tudsz elmondani. Ne próbáld meg szépíteni a tényeket, az őszinteség célravezetőbb.

Személyes információk

Az önéletrajzodban szorítkozz a szakmai kérdésekre, tanulmányaidat és releváns munkatapasztalataidat tartalmazza. Hacsak nem áll közvetlen összefüggésben az adott pozícióval, nem kell leírnod a családi állapotod, a vallási meggyőződésed vagy a politikai beállítottságod, ahogy a hobbik hosszas taglalása is felesleges információ. A személyes történeteket is tartogasd inkább a személyes állásinterjúra, a magyarázatokat pedig inkább a motivációs levélben helyezd el.

oneletrajz-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Negatív megjegyzések a korábbi munkáltatóról

Semmi szükség arra, hogy az önéletrajzban kifejtsd, miért távoztál az előző munkahelyedről, vagy hogy a jelenlegi munkahelyedet miért nem kedveled. Az objektív tényekre összpontosíts, és ne fogalmazz meg véleményt a korábbi munkáltatódról, ugyanis ezzel megkérdőjelezed a lojalitásodat a leendő munkáltatód szemében, és nagyon negatív képet festesz saját magadról is.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves