Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Panaszok

Ez a gyakori szokás rossz hatással lehet a karrieredre

2024. július 03.

2 perc olvasás

ELLE

stressz karrier munkahely
Ez a gyakori szokás rossz hatással lehet a karrieredre
© Shutterstock

A karrierünk érdekében ezt a dolgot fontos elengedni. 


Rossz hírünk van annak, aki úgy gondolja, hogy jó ötlet a munkahelyén a stresszel dicsekedni. A menedzsmentkutatók szerint nem jó ötlet állandóan felhozni azt, hogy milyen nehéz a munkád, sőt akár ez a döntés árthat a szakmai hírnevednek is. A karrierünk érdekében fontos betartani néhány szabályt. 

A Personnel Psychology című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban Jessica Rodell, a Georgia Egyetem Terry College of Business kutatója kollégáival együtt arra jöttek rá, hogy azok az emberek, akik azzal hencegnek, hogy stresszesnek érzik magukat a munkahelyükön, kevésbé tekintik kompetensnek és szimpatikusnak a munkatársaik.

Minden munkahelyen van ilyen ember 

A szakértők szerint bárhol össze lehet futni egy hencegővel, aki a stresszről beszél állandóan. Az ilyen emberek célja, hogy lenyűgözzenek mindenkit  a kihívásokkal teli, kemény munkájukkal. Kiderült, hogy ez a jelenség elég gyakori a mai világban.

A stresszel való kérkedés azért fordul elő gyakran, mert még mindig olyan társadalomban élünk, amely dicsőíti az elfoglaltságot. Ha a maximumra és azon túl is hajtjuk magunkat a munkahelyünkön, azt akarjuk, hogy az emberek tudjanak róla

– mondta Shannon Garcia, az Illinois és Wisconsin államokban működő States of Wellness Counselling pszichoterapeutája.

Ezért sül el rosszul 

A legfrissebb vizsgálat szerint az emberek kevésbé tudnak azonosulni azzal, akik a stresszel hencegnek. Ennek oka, hogy a többség inkább az alázatot és a másokkal való rokonszenvet értékeli. Ez a viselkedés hosszú távú negatív következményekkel járhat; a kísérletben résztvevők azt mondták, hogy kevésbé valószínű, hogy például segítenének egy stresszel kérkedőnek.

Nem fogják felajánlani, hogy segítenek egy projektben, vagy nem fognak elismerően beszélni rólad valaki másnak

– mondta Rodell. 

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy egy stresszel hencegő munkatárssal dolgozol együtt, ébernek kell lenned, hogy megóvd az energiáid, mert ez a rossz szokás ragályos lehet, valamint tényleg kellemetlen légkört teremthet egy munkahelyen. 

Minél többet vagy együtt valakivel, aki a stresszel henceg, annál stresszesebbnek fogod érezni magad

– tette hozzá. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves