Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tárgyalástechnika

3 mód arra, hogyan beszélgess a fizetési igényről az állásinterjún

2024. május 14.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

fizetés munkahely munkakeresés tárgyalás állásinterjú álláskeresés
3 mód arra, hogyan beszélgess a fizetési igényről az állásinterjún
© Shutterstock

Kellemetlennek tűnhet, de a fizetés fontos téma egy állásinterjún.


A legtöbben a fizetési igény kapcsán nem igazán mernek beszélni vagy kérdéseket feltenni az állásinterjún, pedig erről is muszáj ejteni néhány szót ahhoz, hogy minden érintett fél tisztában legyen a fontos információkkal.

Sok esetben nem derül ki azonnal, hogy az adott pozíciót hogyan bérezi a leendő munkáltató, így pedig a pályázó sem lehet biztos abban, hogy ideális lesz számára a munkahely.

Néhány egyszerű lépéssel azonban megkönnyítheted a kommunikációt.

Legyen megalapozott a fizetési igényed!

Egy állásinterjún több zavarba ejtő kérdés is elhangozhat, ezek egyike pedig a fizetési igényedet firtató kérdés. Ahhoz, hogy ideális választ adj, érdemes előre felkészülni erre a kérdésre, ehhez az alábbiak nyújthatnak segítséget:

Nézz utána, hogy milyen piaci értéke van az adott pozíciónak

Ne kérdezz vissza, hogy a munkáltató mit hajlandó kifizetni az adott munkáért, ugyanis ezzel szinte biztosan egy alacsonyabb fizetéssel indítod majd a pályafutásodat az adott cégnél. Legyél tisztában azzal, hogy az adott munkakörben azokkal a tapasztalatokkal, amelyekkel rendelkezel, átlagosan milyen fizetéssel lehet számolni.

Kérd ki a bérsávokat

Bizonyos cégek nyilvánosságra hozzák, hogy az adott munkakörben mi a legalacsonyabb és a legmagasabb érték, amit kifizetnek. Erre nyugodtan rákérdezhetsz az állásinterjún, ahogyan arra is, hogy mitől függ, hogy a sávon belül ki mekkora fizetésre tarthat igényt. Ha ezt nem teszed meg, előfordulhat, hogy a kollégád ugyanabban a munkakörben, amiben te is dolgozol, esetleg többet keres majd, egyszerűen azért, mert eredményesebben tud tárgyalni.

fizetesi-igeny-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Magasabb fizetést kérj, mint amennyit szeretnél megkapni

Alkudozni mindig könnyebb, mint a fizetést megemelni. Tervezd meg, hogy mekkora az az összeg, ami kényelmes életet biztosít, és reális az adott munkakörben. Ennél kérj egy kicsit többet, az állásinterjún pedig megegyezhettek egy valamivel alacsonyabb összegben. Így a munkáltató is úgy érzi majd, hogy remek üzletet kötött, és te is megkapod az ideális fizetést.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves