Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Karrier gondok

5 jel, hogy toxikus a munkahelyed

2023. szeptember 07.

2 perc olvasás

ELLE

mérgező munkahely toxikus munkahely
5 jel, hogy toxikus a munkahelyed
© Shutterstock

Ebből az 5 jelből felismerhető egy toxikus munkahely. 


Egy toxikus munkahelynek túl sok rossz hatása van. Sokan nem mernek felszólalni vagy változtatni, hanem inkább próbálnak alkalmazkodni a mérgező környezethez, ám ez idővel a fizikai és a mentális egészség rovására mehet. Íme, a jelek, amiből fel lehet ismerni, ha menekülni kell az állásunkból. 

1. Egy toxikus munkahely kimerítő 

Furcsának hangozhat, de valójában egy jó munkahelynek energiával kellene feltöltenie, és nem kiszívnia az életet belőled. Hatalmas red flag, ha fizikailag és szellemileg kimerült vagy minden munkanap végén. Ezt később a kiégés követheti, amit ha nem kezelnek, akár szívrohamhoz és sztrókhoz is vezethet.

2. Egy toxikus munkahely egészségtelen határokat hirdet 

A mérgező munkakultúrák gyakran normalizálják az egészséges határok hiányát. Egy példa: ha a főnököd esténként vagy hétvégente is zaklat, amikor nem dolgozol, és arra kér, hogy egyéb feladatokat csinálj meg neki, az egy óriási határátlépés, és közel sem egészséges. 

3. Egy toxikus munkahelyen csak a protekció számít 

Azokon a munkahelyeken, ahol szinte csak azok jutnak komoly pozíciókhoz, akik valakinek a valakijei szintén fontos jel lehet, hogy ideje más munka után nézni. Sokszor előfordul, hogy olyan rokonok és barátok kapnak meg bizonyos állásokat, amihez nincs is megfelelő tudásuk vagy tapasztalatuk. 

4. Egy toxikus munkahelyen nincs személyes fejlődés

Ismerős az a főnök, aki mindig csak ígérget, de valójában szakmai téren évek óta egy helyben toporogsz? Az egészséges munkakultúra arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy fejlesszék készségeiket és új dolgokat tanuljanak meg. Ha a cég nem fektet energiát abba, hogy szakmailag fejlődj, akkor itt az ideje, hogy továbblépj. 

5. Egy toxikus munkahelyen van helye a zaklatásnak és a megfélemlítésnek

A pozitív munkakultúrának biztonságos és befogadó környezetet kell biztosítania az alkalmazottak számára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bántalmazásnak és a megfélemlítésnek nem lehet teret adni. Ebbe a kategóriába tartoznak az állandó sértő viccek, a testszégyenítés vagy bármi olyan, ami a másik ember lekicsinyítésére szolgál. Azoknak, akik ilyen viselkedést ismernek fel bárkiben a HR-osztályon kellene jelentést tenniük, mert túl sok ilyen ügy marad titokban a munka világában. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves