Quantcast

Ausztrália

Megszületett a jó megoldás a szexuális erőszak ellen?

Megszületett a jó megoldás a szexuális erőszak ellen?
© Getty Images

Jóváhagyták a pozitív beleegyezés új modelljét az ausztrál Új-Dél-Wales közgyűlésében. Támogatói szerint egy lépéssel közelebb kerültek a nők a szexuális beleegyezésre vonatkozó törvények aktualizálásához.

Az új törvénytervezet szerint a szexuális tevékenység során kizárólag a szabadon és önként meghozott döntés számíthat beleegyezésnek, és az is csak akkor, ha ezt egyértelműen közlik - írja az ausztrál Elle.

Miről szól a törvényjavaslat?

A törvényjavaslat kimondja, hogy minden személynek joga van dönteni arról, hogy részt kíván-e venni szexuális tevékenységben, a szexuális tevékenységhez való hozzájárulást nem szabad vélelmezni, és a beleegyezésen alapuló szexuális tevékenység folyamatos és kölcsönös kommunikációt, döntéshozatalt és a szexuális tevékenységben részt vevő személyek közötti szabad és önkéntes megállapodást foglal magában.

A törvényjavaslat a szexuális erőszak túlélőit helyezi a középpontba, és törekszik arra, hogy felülírja a jelenlegi törvények nemi erőszakkal kapcsolatos mítoszait. Megszünteti azt a patriarchális feltételezést, miszerint bárki jogosult a szexre, még a másik lelkes és egyértelmű beleegyezése nélkül is. 

Mi fog most történni?

Bár ez egy hatalmas előrelépés, még nem jelent végső megoldást a problémára. A törvényjavaslatot most a törvényhozó tanács elé terjesztik, ami, ha módosításokat eszközöl, akkor a javaslat visszakerül a törvényhozó gyűlés elé, ahol újra megvitatják. Ha azonban a törvényhozó tanács elfogadja a javaslatot, életbe lép a törvény. Ez azonban csak egy kis része a kirakósnak, emellett más döntő fontosságú tényezőket is figyelembe kell venni. A törvényi reformhoz nagyon erős képzésre van szükség, hogy az igazságszolgáltatás és az ehhez kapcsolódó szervezetek tisztában legyenek az újításokkal. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy amikor a törvény hatályba lép, a változás társadalmi szinten is érzékelhető legyen.

Miben különbözik a pozitív beleegyezés a jelenlegi törvénytől?

A jelenlegi törvények értelmében akkor jön létre szexuális erőszak, ha az elkövető tudja, hogy a másik személy nem egyezik bele az aktusba, vagy egyszerűen csak nincs ésszerű oka azt hinni, hogy nem történt beleegyezés. 2017-ben Új-Dél-Wales nemi erőszakra vonatkozó törvényeit felülvizsgálták, miután a bíróság felmentette a Saxon Mullins megerőszakolásával vádolt férfit. Annak ellenére, hogy a bírónő egyetértett azzal, hogy Mullins nem járul hozzá a szexuális együttléthez, úgy ítélte meg, hogy a nő rideg válasza ésszerű okot szolgált arra, hogy a férfi azt higgye, a beleegyezés megtörtént.

Az ítéletét követően Mullins a nyilvánosság elé állva mesélte el a vele történteket. Azt remélte, hogy így szélesebb körű párbeszédet indíthat el az érvényben lévő beleegyezési törvényekről, és arról, hogy ezek valójában cserben hagyják a nemi erőszak túlélőit. Az elmúlt néhány évben jelentős változás figyelhető meg a társadalom erőszakhoz való hozzáállásában.

A pozitív beleegyezésről szóló törvényjavaslat kulcsfontosságú változás, ami, ha elfogadják, hozzájárul ahhoz, hogy a Saxonéhoz hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg. Emellett pedig remélhetőleg arra is ösztönzi majd a szexuális erőszak túlélőit, hogy bátrabban forduljanak a hatóságokhoz, hiszen nagyobb eséllyel születik majd igazságos ítélet az ilyen ügyekben. Az alacsony feljelentési arány a jelenlegi rendszerrel szembeni bizalmatlanságot tükrözi, és ezen sürgősen változtatni kell.

Forrás: Elle