Quantcast

Planet

Gisele Bündchen: „A természet nélkül nem tudunk életben maradni”

Gisele Bündchen: „A természet nélkül nem tudunk életben maradni”
© Peter Kramer/NBC/NBC Newswire/NBCUniversal via Getty Images

Mielőtt a világ egyik legbefolyásosabb modellje lett, Gisele Bündchen egy környezettudatos családban nevelkedett Brazíliában. Instagram-oldala maga is egy ökoszisztéma, ahol hihetetlenül szexivé képes tenni a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet. Férjével, Tom Bradyvel együtt környezetbarát szellemben nevelik gyermekeiket.

ELLE: Minek hatására kezdtél először egy környezetvédő szervezettel dolgozni?

Gisele Bündchen: Mindig is mélyen kötődtem a természethez, de csak a brazil őserdőkbe tett első, 2004-es utazásom után határoztam el, hogy mindent meg fogok tenni a környezet védelme érdekében – ekkor volt lehetőségem időt tölteni az őslakosokkal, és első kézből tapasztalni az erdők és más erőforrások tönkretételének hatását az ő közösségeikre és az élővilágra. Ez a tapasztalat felrázott – az egyik legfontosabb pillanata volt az életemnek. Azóta arra használom az ismertségem, hogy tudatosítsam az emberekben a természeti erőforrások megőrzésének és a természettel való harmonikus együttélésnek a fontosságát. Hiszen a természet nélkül nem tudunk életben maradni.

ELLE: Milyen céljaid és projektjeid vannak jelenleg?

G.B.: Az ENSZ Környezetvédelmi Programjával, az UNEP-pel dolgozom, hogy felhívjam a figyelmet a célkitűzéseikre, és közben próbálom teljesíteni az elhatározást is, amit a negyvenedik születésnapomon, tavaly tettem: annyi fát telepíteni az Amazonas vidékén, amennyit csak lehet, ebben az esetben 260 ezret!

ELLE: Mi a legrosszabb dolog, aminek tanúja voltál?

G.B.: A legrosszabb, amit láttam, a tüzek, amelyek minden útjukba kerülőt elpusztítanak, nemcsak a fákat és az állatokat, de a teljes biodiverzitást. Ez igazán szívszorító.

ELLE: …és a legreménytelibb?

G.B.: A remény mindenütt jelen van. Annyi ember dolgozik keményen különböző kezdeményezéseken, és megoldásokat találnak a kihívásokra, amelyekkel szembesülünk. Ezt személyesen is megtapasztaltam az Agua Limpa Project kapcsán Brazíliának abban a régiójában, ahol felnőttem. Miután újraerdősítették a folyópartokat, a teljes ökoszisztéma elkezdett magához térni. A vízminőség javult, az állatok újra birtokba vették a vadfolyosókat, egyre nagyobb lett a biodiverzitás. Bizonyítéka volt ez a természet hihetetlen erejének, és tanújele annak, hogy ha segítő kezet nyújtasz a természetnek, ő megjutalmaz, és minden növekedésnek indul.

ELLE: Hogyan változott a közbeszéd a környezetvédelmi témákkal kapcsolatban az utóbbi években?

G.B.: A jó hír az, hogy a társadalmat sokkal jobban foglalkoztatja, és egyre tudatosabbá válik a környezetvédelemmel kapcsolatban. Manapság egyre többen értik meg, milyen hatása van a környezetünknek az életünkre, és azt is, hogy együtt kell dolgoznunk, hogy megőrizzük közös és véges erőforrásainkat.

ELLE: Ha te lennél „a föld elnöke”, milyen törvényeket vagy szabályokat hoznál annak biztosítására, hogy jobb legyen a bolygón élni?

G.B.: Először is a vállalatokat tenném felelőssé azért, hogy termékeiket a lehető legfenntarthatóbb és legetikusabb módon állítsák elő. A fordított logisztikát is a feladatukká tenném, például a megfelelő hulladékkezelést azután, hogy a termékeik életciklusa véget ért. A leginkább példamutató vállalatok, azok, amelyeknek a legpozitívabb mérhető hatása van a társadalomra, adókedvezményekre és hitelekre válnának jogosulttá. Azokat viszont, akik rosszul teljesítenek, magasabb adókkal sújtanám. A gyerekek és a fiatalok több időt töltenének a szabadban, a természetben, hogy az így kialakult kötődésük hozzájáruljon a szociális, testi és érzelmi jólétükhöz. Ezáltal a gyerekek empatikusabbak, boldogabbak egészségesebbek lennének. Végül pedig az együttműködés lenne a vezérlő elv. Erősebbek vagyunk, ha együtt dolgozunk a közös ügyért, és minél erősebb kapcsolatban és teljesebb harmóniában élünk a természettel, annál jobban kapcsolódunk önmagunkhoz.

A teljes cikk az ELLE magazin 2021. júliusi-augusztusi számában elérhető.