Quantcast

Nemek

Sokkal nagyobb eséllyel halnak meg a nők, akiket férfi sebész operál

Sokkal nagyobb eséllyel halnak meg a nők, akiket férfi sebész operál
© Morsa Images

Azok a nők, akiket férfi sebész operál, sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg, szenvednek komplikációktól és kerülnek újra kórházba, mintha nő végezte volna a beavatkozást, derül ki egy friss kutatásból.

Az 1,3 millió pácienst vizsgáló tanulmány szerint a nőknél 15 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy rossz kimenetelű műtétet végeznek, és 32 százalékkal nagyobb a halálozás esélye, ha a műtétet nem nő, hanem férfi végzi.

Nemek közti egyenlőtlenség

Az eredmények vitát váltottak ki arról, hogy a legtöbb országban a sebészet továbbra is a férfiak által dominált terület. A kutatók szerint a férfi sebészek "rejtett nemi előítéletei" segíthetnek megmagyarázni, hogy a nők miért vannak ekkora kockázatnak kitéve a műtétek során. Ezek az eredmények azért kifejezetten aggasztóak, mert a sebésznek nem szabadna nemi alapú különbséget tennie a páciensei között.

Makroszinten az eredmények aggasztóak. Ha női sebész operál, a betegek eredményei általában jobbak, különösen a nők esetében, még a krónikus egészségi állapot, az életkor és más tényezők közötti különbségek kiigazítása után is, amikor ugyanazokat az eljárásokat végzik el.

A kutatás során megállapították, hogy a műtéten átesett férfiaknak megegyeztek az eredményei, függetlenül attól, hogy a sebészük férfi vagy nő volt. A nők azonban jobb eredményeket tapasztaltak, ha a beavatkozást női sebész végezte, mintha férfi tette volna. Nem volt nemi különbség a műtét lefolyásában sem a férfiak, sem a nők esetében, akiket női sebész operált.

A kutatók szerint a tanulmány az első a maga nemében, amely a beteg neme, a sebész neme és a műtéti eredmények közötti összefüggést vizsgálta. A műtét utáni kedvezőtlen kimenetel három típusát vizsgálták: a halált, a kórházba való visszatérés arányát és a 30 napon belüli komplikációk jelentkezését.

Összességében a női betegeknél 16 százalékkal nagyobb volt a szövődmények és 11 százalékkal a kórházba való visszakerülés kockázata, és 20 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy hosszabb ideig kell kórházban maradniuk.

A sebészet azonban még nagyon messze van attól, hogy a nemek közötti munkaerőpiaci egyensúly megvalósuljon, hiszen Nagy-Britanniában a konzulenseknek mindössze 14 százalékát alkotják nők. 

Forrás: The Guardian