Quantcast

DÖNTÉS

Így döntheted el, hogy akarsz-e gyereket

Így döntheted el, hogy akarsz-e gyereket
© Shutterstock

Ann Davidman családterapeuta megosztotta tanácsait arról, hogyan lehet tisztán látni és szabadon dönteni az élet legnagyobb felelősségéről, az anyává válásról.

Akarsz gyereket”? Valószínűleg ez az egyetlen olyan kérdés, amit minden nő megkap legalább egyszer az élete folyamán. A társadalomtól elvárt természetes „igen” viszont egyre kevésbé válik biztossá, hiszen ebben a modern világban már egyre kevésbé vannak kötöttségek és egyre kevésbé néznek furcsán az emberek, ha egy nő nyíltan vállalja azt, hogy az ő élete egy gyermek nélkül is teljes.

Csökken a gyerekvállalási kedv

A legfrissebb statisztikákból az derül ki, hogy ma már egyre kevesebb 30 év alatti nő vállal gyermeket, a 40 éven felett vállaló nők száma viszont drasztikusan nő. Ennek rengeteg oka van az anyagi biztonságtól és a munkahelyi stabilitástól kezdve a harmonikus párkapcsolatig – azt azonban egy könyv vagy tanácsadó sem tudja biztosan, hogy mikor jön el az alkalmas idő a gyermekvállalásra, illetve egyáltalán eljön-e ez az érzés egy nő számára.

Rengeteg nyitott kérdés van a témával kapcsolatban, melyre az amerikai ELLE szakértője, Ann Davidman családterapeuta segít megkeresni a választ. Ann szeretett volna gyermeket, ám több sikertelen termékenységi procedúra és a férje halála után úgy döntött, hogy mégsem vállal kisbabát.

„Egy ideig mardostak a kételyek, utána viszont rájöttem, hogy teljesen rendben lesz így is az életem. Boldog vagyok.”

– mondja a családterapeuta, aki egy könyvet is kiadott a témában.

Következzenek Ann Davidman segítő tanácsai, melyek a gyermekvállalás döntésében tudnak segíteni!

Teljesen rendben van, ha nem vagy biztos a dolgodban

„Először is fontos tudni, hogy teljesen rendben van az, ha nem vagy biztos a dolgodban. Ez nem egy fekete-fehér döntés, amit egyik pillanatról a másikra kell meghozni. Ha már megvan benned a döntés, az remek, de akkor sincs veled gond, ha ezen egyáltalán gondolkoznod kell. Azt viszont semmiképpen se hagyd, hogy a társadalmi elvárások és kötelezettségek befolyásolják a választásodat!”

A félelmek sokszor befolyásolják a döntést

„A félelmeink sok alkalommal az utunkba állnak, a gyermekvállalás kérdésében is gyakran megjelennek. Vajon jó anya leszek? Mi lesz, ha nem vállalok gyereket? Rendben lesz úgy is az életem? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokszor merülnek fel az embernek. Ezeknek a kérdéseknek általában mélyebb gyökereik szoktak lenni, melyek esetleg gyermekkori vagy életközi traumákhoz vezetnek vissza. Mindenképpen érdemes ezeknek utána járni, mert nemcsak a kérdést, hanem a választ is tisztábban látjuk majd.”

Ezt a döntést senki más nem hozhatja meg helyetted.
Fotó: Shutterstock
 

 

Zárd ki a félelmeket

„Sokszor hallom kollegáktól, hogy a pácienseknek meg kell barátkozniuk a félelmeikkel és le kell győzniük azokat. Én nem ebben hiszek. A terápiáimon semmilyen félelmemről nem esik szó. A félelmek megoldása nem visz minket előrébb, mert akkor is csak azokra fókuszálunk. Ez a gyermekvállalásra is igaz. Ha magabiztosnak és boldognak érezzük magunkat, a félelmeink is elszállnak.”

Nincsen jó vagy rossz döntés

„A gyermekvállalás kapcsán nincs jó vagy rossz döntés. Egyszerűen nem lehet rossz döntést hozni, még akkor sem, ha belül ezen aggódunk vagy ha mások ezt állítják. Az a legjobb döntés, ami szerinted helyes.”

Idegesen nem lehet döntéseket hozni

„A legtöbb páciensem már érzelmileg felfokozott, stresszes állapotban keres fel – ilyen állapotban pedig nem lehet döntéseket hozni. Meg kell nyugodni, le kell lassulni és élni kell az életünket anélkül, hogy kifejezetten nagy célunk lenne benne. Ha ez sikerül, akkor könnyebben fogjuk megtalálni a választ arra, hogy egyáltalán akarunk-e gyermeket vállalni.”

Ne vonj le konklúziókat

„Egy pillanatnyilag a buszon síró kisbabáról, egy neveletlen kisgyermekről vagy egy visszabeszélő tinédzserről nem érdemes konklúziókat levonni, mert az egy teljesen természetes reakció válasz. Teljesen felesleges megfogadni és folyamatos visszaigazolásokat keresni arról, miért nem akar valaki gyermeket vállalni, mert ez nem segít a helyzeten.”

A gyermekvállalás minden esetben női döntés

„A gyermekvállalás kérdése egy nő életében valószínűleg a legnagyobb döntéshelyzet. Teljesen mindegy, hogy kapcsolatban vagy-e vagy sem, a gyermekvállalás kérdését nem befolyásolhatja a partnered, mert ez egy egyéni női döntés. A nők esnek teherbe, a nők hordják ki a magzatot és a szülés élményét is nekik kell átélni; ahogyan egy örökbefogási procedúra során is a nőknek kell legyen a döntő szavuk.”

A miértek fontosabbak, mint a hogyanok

„A gyermekvállalás döntő kérdésénél a miért kérdésre adott válaszok fontosabbak, mint a hogyanok. Míg az első a lényegre világít rá, a másik csak részletkérdés.”

Ashley Graham megmutatta szülés utáni alakját

„25 éves vagyok és 7 gyerekem van - borzasztó, amit kapok érte"

Meglepő felfedezés: súlyos betegségektől védhet meg a szoptatás