Quantcast

Hadsereg

Megnyílnak az elit katonai akadémia kapui az indiai nők előtt

Megnyílnak az elit katonai akadémia kapui az indiai nők előtt
© Abhishek Chinnappa/Getty Images

India legfelsőbb bírósága döntött: szabaddá teszik az utat a nők számára is az elit katonai akadémián való részvételhez.

Jövőre első alkalommal a nők is felvételizhetnek az elit katonai akadémiára, ezzel pedig megnyílhat az út előttük a magasabb katonai pozíciók eléréséhez, a hagyományosan férfiak dominálta területen. India legfelsőbb bírósága augusztusban határozott arról, hogy a jövőben a nők is részt vehetnek a Nemzeti Védelmi Akadémia (NDA) felvételi vizsgáink, amely a hadsereg, a haditengerészet és a légierő számára is képez kadétokat.

A kormány a döntésre válaszul a határidő meghosszabbítását kérte, azzal érvelve, hogy több időre van szükségük a női hallgatók felkészítésére. Többek között új egészségügyi alkalmassági kritériumokat kell felállítaniuk a nők számára, valamint további kollégiumokat kell építeniük. A bíróság helybenhagyta a kérvényt, és kitűzte a határidőt: a női jelentkezők 2022-ben kezdhetik meg tanulmányaikat az akadémián.

„Ahogy a bíróság is fogalmazott, reményt adtunk a nőknek, és ezt nem vehetjük el. Csak azért, mert nehézségek adódtak, nem vehetjük el ezt a reményt” – mondta a CNN-nek Chinmoy Pradip Sharma ügyvéd.

Indiában a nők korábban is szolgálhattak tisztként és más katonai iskolákba járhattam, ám az elit akadémia – amely számos katonai vezetőt, köztük vezérkari főnököket képzett ki – ez idáig elzárkózott a női jelentkezők elől. Az új szabályozás értelmében a harcokban továbbra sem vehetnek részt a női kadétok, ám magasabb pozíciókat tölthetnek be, például parancsnokként, ahelyett, hogy adminisztratív munkára delegálnák őket.

Egy lépéssel közelebb az egyenjogúság felé

Az elmúlt években a bíróságok számos akadályt elhárítottak, így egyre több indiai nő lehet jelen a katonai pályán. Tavaly a Legfelsőbb Bíróság úttörő ítéletet hozott, amikor elrendelte, hogy állandó megbízást és parancsnoki pozíciókat kell biztosítania a kormánynak a fegyveres erők női tisztjei számára – ezzel biztosítva, hogy ugyanolyan előléptetésekre, juttatásokra és nyugdíjra legyenek jogosultak, mint a férfi kollégáik.

A CNN adatai szerint a nők még mindig kis hányadát teszik ki az indiai hadseregnek, a haditengerészetben 6,5%, a légierőben 1,08%, míg a hadseregben alig 0,56% a női katonák aránya. Az indiai légierő 2016-ban vette fel az első női pilótákat, a haditengerészet pedig 2019-ben követte a példájukat. „Még ha kis számú nő is jelentkezik, akkor is meg kell tenni az erőfeszítéseket. Ez a nők győzelme. 2021-ben a nők ugyanolyan jók, mint a férfiak” – jelentette ki Sharma, aki szerint a bíróság döntése szimbolikus jelentőségű, és fokozatos elmozdulást sugall egy befogadóbb India felé.