Quantcast

Abortusz

Megdöbbentő vallomással áll ki a texasi nők mellett Uma Thurman

Megdöbbentő vallomással áll ki a texasi nők mellett Uma Thurman
© Christian Vierig/Getty Images

A színésznő megosztotta saját abortusztörténetét, hogy segítsen a kiszolgáltatott helyzetbe került texasi nőknek.

Uma Thurman a The Washington Post új rovatában a texasi abortusztörvény ellen tiltakozott, és megosztotta saját tapasztalatait is. A Ponyvaregényből és a Kill Billből ismert színésznő bevallotta: tinédzserkorában, amikor az otthonától távol, Európában színészkedett, teherbe ejtette egy „sokkal idősebb férfi”.

Így írt erről az időszakról: „Tizenöt évesen kezdődött a színészkarrierem, egy olyan környezetben, ahol gyakran én voltam az egyetlen gyerek. A tinédzser éveim végén véletlenül teherbe estem egy nálam sokkal idősebb férfitől. Egyetlen bőrönddel érkeztem Európába, távol voltam a családomtól, és csak akkor kezdtem a karrierem. Sokat vesződtem, hogy mit tegyek. Meg akartam tartani a babát, de hogyan?”

„A családommal együtt végül úgy döntöttünk, nem csinálhatom végig, a helyes megoldás a terhességmegszakítás. Ennek ellenére összetört a szívem. A tinédzserkori abortuszom volt életem legnehezebb döntése, ami akkor rengeteg gyötrelmet okozott, és még most is elszomorít, ha rágondolok, de ez kellett ahhoz a boldogsággal és szeretettel teli élethez, amit megéltem. A döntés, hogy megszakítottuk azt a korai terhességet, lehetővé tette, hogy felnőjek, és olyan anyává váljak, amilyen lenni akartam.”

Emberi jogi válság

Uma Thurman az új texasi abortusztörvény apropóján írta a cikket, ami attól kezdve tiltja az abortuszt, amikortól a magzati szívműködés észlelhetővé válik – ez pedig jóval azelőtt történik meg, hogy a legtöbb nő egyáltalán tudomást szerezne a várandósságáról.

A sztár „emberi jogi válságnak” minősítette a törvényt, mondván, óriási szomorúsággal követte, és „valami horrorhoz hasonló dolognak tartotta” annak végrehajtását. Abban a reményben döntött úgy, megosztja történetét a világgal, hogy „segítsen kivonni azokat a kiszolgáltatott nőket az ellentétes vélemények kereszttüzéből, akikre a törvény azonnali hatást gyakorol”.

„A texasi abortusztörvény hatályba lépését a Legfelsőbb Bíróság ellentmondás nélkül engedélyezte, amely nem kis részben az ideológiai sokféleség figyelembevételének hiánya miatt az amerikai nők emberi jogi válságának egy újabb állomása. A törvény megkülönböztetést jelent a gazdaságilag hátrányos helyzetűekkel szemben. A gazdag családokban élő nők és gyerekek számára a világ összes lehetősége nyitott marad, nekik kevés kockázattal kell szembenézniük.”

„Szomorú vagyok, amiért a törvény az embereket állítja szembe egymással, olyan besúgókat teremtve, akik vadászni fognak ezekre a hátrányos helyzetű nőkre, megtagadva tőlük a választást, hogy ne vállaljanak olyan gyereket, akinek az ellátására nincsenek felkészülve, vagy kioltják reményeiket, hogy a jövőben saját döntésükből alapítsanak családot.”

Nincs kivétel, bárki perbe fogható

Az államban megtiltották az abortuszt végző szolgáltatóknak, hogy elvégezzék a beavatkozást, ha már érzékelik a magzati szívhangot. Bárki, aki ilyen körülmények között elvégez egy terhességmegszakítást, vagy segítséget nyújt hozzá – még az Uber sofőr is, aki elviszi a várandós nőt az időpontjára – perbe fogható. A törvény szexuális erőszak vagy vérfertőzés esetén sem enged kivételt.

Bár a jogszabály már hatályba lépett, a bíróságon megtámadták. Reméljük, a Thurmanéhez hasonló vallomások pedig segítenek majd visszaállítani a nők jogait.

Forrás: Elle