Quantcast

Női egészség

Már készül az app, amivel feminista nőgyógyászt kereshetünk

Már készül az app, amivel feminista nőgyógyászt kereshetünk
© PeopleImages/Getty Images

Újabb lépés, hogy a nők visszakaphassák az irányítást a testük felett.

A nőgyógyászati erőszak az orvosok által elkövetett visszaélések széles skáláját öleli fel, aminek csak egy része a szülészeti erőszak, de ide tartoznak a páciens magánéletét nem tisztelő szakemberek is, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy megjegyzéseket tegyenek az érintett szexuális életére vagy testére. Ezt elégelte meg két fiatal nő, akik a fejükbe vették, hogy kiépítik a kapcsolatot a feminista nőgyógyászok és az őket kutató páciensek között.

A libanoni tervező és aktivista Doreen Toutikian, valamint a görög vállalkozó Elisabeth Milisi az elmúlt hónapokban lázas szponzorkeresésbe kezdtek a projektjükhöz, hogy végre elindíthassák saját startup-vállalkozásukat. Ők a létrehozói az Omgyno nevű alkalmazásnak, amely azt ígéri, hogy „olyan orvosok hálózatát hozza létre, akiknek hasonló értékrendjük van, mint nekünk” – mondták az alapítók a Mashable-nek.

Az appra regisztráló orvosokkal először interjút készítenek, majd egy kollégájuk személyesen is ellátogat hozzájuk, hogy megbizonyosodhasson arról, igazat mondtak a bemutatkozásukban. Az alkalmazás emellett telemedicinális szolgáltatásokat is fog kínálni, de speciális otthoni tesztkészleteket is lehet majd rendelni róla, amelyekkel például a HPV vagy más szexuális úton terjedő fertőzések jelenlétét lehet megállapítani.

Tudatos orvosválasztás

Az Omyno célja mindenekelőtt az, hogy a nők, sőt, minden olyan ember, akinek hüvelye van, tudatosabbá váljon a testével kapcsolatban, és maga dönthesse el, melyik orvos a megfelelő számára. „A nők elég intelligensek ahhoz, hogy megértsék, mi történik a testükkel, ha az orvosnak van türelme elmagyarázni, milyen különböző lehetőségek állnak rendelkezésre egy probléma kezeléséhez” – vélik az app ötletgazdái.

Doreen és Elisabeth startupja kezdetben a Közel-Keletre összpontosító projektként született, de később rájöttek, hogy a nőgyógyászati erőszak problémája Európára és azon túlra is átterjedt. Az alkalmazás még mindig fejlesztés alatt áll, de remélik, hogy hamarosan élesben is elindíthatják. „A fő célunk most az, hogy a terméket helyesen építsük fel, hogy biztosan működjön. És igen, ez némi kihívást jelent. Különösen, mert jelenleg úgy tűnik, a világ visszafelé halad, nem pedig előre” – tették hozzá.  

Forrás: Elle