Quantcast

Skócia

Kegyelmet kapnak a 300 évvel ezelőtt boszorkányság miatt kivégzett nők

Kegyelmet kapnak a 300 évvel ezelőtt boszorkányság miatt kivégzett nők
© Victor Dyomin

Három évszázaddal a boszorkánytörvény hatályon kívül helyezése után boszorkányként elítélt ezreknek járhat hivatalos bocsánatkérést.

A kora újkori Skóciában uralkodó sátáni pánik a király hajóinak megátkozásával, állatok és madarak alakváltoztatásával vagy az ördöggel való táncolással kapcsolatos vádaktól kezdve a 16-18. században nők ezreit vádolták meg boszorkánysággal, és sokakat ki is végeztek emiatt.

Most, három évszázaddal a boszorkánytörvény hatályon kívül helyezése után sokan amellett kampányolnak, hogy kegyelmet és hivatalos bocsánatkérést nyerjenek annak a becslések szerint 3837 embernek - akiknek 84%-a nő volt -, akiket boszorkányként ítéltek el, és akiknek kétharmadát kivégezték és elégették.

A Witches of Scotland elnevezésű csoport kétéves kampánya után a skót parlamentben egy képviselői törvényjavaslat biztosította Nicola Sturgeon kormányának támogatását, hogy tisztázzák a vádlottak nevét. A lépés az amerikai Massachusetts képviselőházának precedensét követi, amely 2001-ben ártatlannak nyilvánította a salemi boszorkányperek áldozatait.

5 nagyobb üldözés és számos boszorkányper

Skócia fáradhatatlan boszorkányüldözése 1563, a boszorkánytörvény bevezetése és 1736, a törvény végleges hatályon kívül helyezése között öt nagyobb boszorkányüldözést és egy sor országos szintű pert eredményezett.

A legkorábbi boszorkányüldözést VI. Jakab skót király, később I. Jakab angol és ír király rendelte el, aki úgy vélte, hogy a boszorkányok dán menyasszonya ellen szövetkeztek, és viharokat idéztek elő, hogy elsüllyesszék a hajóit. Az 1590-ben megvádoltak között volt Geillis Duncan - akinek karaktere az Outlander című tévésorozatban is szerepelt -, aki kínzások során elismerte, hogy találkozott az ördöggel.

Egy másik, Agnes Sampson azt vallotta, hogy 200 nő tanúja volt annak, hogy az ördög prédikált North Berwickben halloweenkor, ahol a király elpusztítását tervezték.

Más ismert esetek közé tartozik a fife-i Torryburnből származó Lilias Adie, akit azzal vádoltak, hogy varázslattal okozta a szomszéd másnaposságát, míg az 1629-ben az edinburghi várban kivégzett Issobell Youngról egy fiú azt állította, hogy bagollyá változott, és azzal vádolták, hogy egy boszorkányszövetséget működtet.

Kegyelmet és bocsánatkérést követelnek

Mivel a boszorkányság főbenjáró bűnnek számított, az elítélteket általában megfojtották, majd máglyán elégették, hogy ne maradjon holttest, amit eltemethetnének. Sokan kínzás alatt tettek vallomást, ami magában foglalta az alvásmegvonást, a körmök letépését, valamint a bőrük szurkálását, hogy lássák, vérzik-e a vádlott.

Claire Mitchell, aki a Witches of Scotland kampányt vezeti, elmondta, hogy a szervezet kegyelmet, bocsánatkérést és egy nemzeti emlékművet szeretne a boszorkányüldözés főként női áldozatainak emlékére. A 16. és a 18. század közötti időszakban egy főre vetítve ötször annyi embert végeztek ki Skóciában, mint Európa más részein, az áldozatok túlnyomó többsége pedig nő volt.

Forrás: The Guardian