Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Peru

Boszorkányság vádjával kínoztak meg hét nőt

2022. július 14.

2 perc olvasás

ELLE

kínzás nők elleni erőszak peru boszorkányperek boszorkány boszorkányság
Boszorkányság vádjával kínoztak meg hét nőt
© Shutterstock

2022-ben még mindig vannak olyan részei a világnak, ahol boszorkányság miatt üldözik a nőket.


Megdöbbentő ügyben indított nyomozást a perui ügyészség a napokban: az Andok egy távoli falvában hét nőt elrabolták és boszorkányság vádja miatt megkínozták őket egy parasztmilícia tagjai. A falu lakosai a bántalmazott nőket vélték felelősnek a közösségben bekövetkezett halálesetekért.

A helyi sajtó értesülései szerint június végén rabolták el a 43 és 70 év közötti nőket egy Chillia nevű faluból, valamint egy férfit is magukkal vittek, őt azonban nem bántották.

A boszorkánysággal vádolt nőket az erdőbe hurcolták, fél lábuknál fogva fellógatták őket és csalánnal, illetve ostorral megkorbácsolták a testüket – az egyik esetről készült videó a közösségi oldalakon is terjedni kezdett, így tudta lenyomozni az elkövetőket a hatóság.

Alá kellett írniuk, hogy felhagynak a boszorkánysággal

Eliana Revollar, az emberi jogok tiszteletben tartásáért felelős perui szervezet szóvivője elmondta, hogy a boszorkánynak bélyegzett nőket azért rabolták el, mert a faluban az utóbbi időben sokan életüket vesztették.

„Csak azután engedték el őket, hogy aláírtak egy dokumentumot, amelyben vállalták, hogy nem jelentik fel az őket bántalmazókat, valamint felhagynak a boszorkánytevékenységükkel.”

Peruban az úgynevezett parasztmilíciákat mintegy ötven évvel ezelőtt hozták létre, kezdetben azzal a céllal, hogy felvegyék a harcot a marhatolvajokkal szemben. Később a milícia tagjai a területen tevékenykedő gerillák ellen léptek fel, ám sokak szerint a milícia az ország távoli területein önkényes rendfenntartóként is tevékenykedik.

Korábban egy televíziós stáb is feljelentette a parasztmilícia tagjait, miután a perui államfő családjáról készülő riport forgatása közben elrabolták őket.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves