Quantcast

Elnyomás

Paprikaspray-vel fújják le Kabulban azokat, akik a nők jogaiért tüntetnek

Paprikaspray-vel fújják le Kabulban azokat, akik a nők jogaiért tüntetnek
© Wakil Kohsar/AFP

Egy nőt kórházba szállítottak, miután leállították a tüntetést, ami a munkához és oktatáshoz való alapvető jogra hívta fel a figyelmet.

A tálib erők paprikaspray-t vetettek be egy csoport nő ellen, akik a munkához és az oktatáshoz való jogukért tüntettek Afganisztán fővárosában. Amióta augusztusban erőszakkal átvették az ország irányítását, a tálib hatóságok fokozatosan korlátozzák az afgánokat, különösen a nőket.

Feloszlatott tüntetések

Mintegy 20 nő gyűlt össze vasárnap a Kabuli Egyetem előtt, "egyenlőséget és igazságosságot" skandálva és "női jogok, emberi jogok" feliratú transzparenseket tartva. A tüntetést később feloszlatták a tálib harcosok, akik több járművel érkeztek a helyszínre.

„Amikor a Kabuli Egyetem közelében voltunk, három tálib jármű érkezett, és az egyik járműből harcosok paprikaspray-vel fújtak le minket" – mondta az egyik nő, aki részt vett a tüntetésen. „A jobb szemem égni kezdett. Mondtam az egyiküknek, hogy szégyelljétek magatokat, mire ő rám fogta a fegyverét." Két másik tüntető elmondta, hogy az egyik nőt kórházba kellett szállítani, miután a spray allergiás reakciót okozott.

Az iszlamista csoport betiltotta az engedély nélkül rendezett tüntetéseket, és gyakran erőszakkal oszlatják fel a nők jogaiért szervezett gyűléseket. A tálib hatóságok megakadályozták, hogy a női közalkalmazottak visszatérjenek a munkahelyükre, számos középiskola még mindig nem nyitotta meg újra kapuit a lányok előtt, és az állami egyetemek is zárva vannak. A nők számára megtiltották a férfi nélküli utazásokat is.

A hatóságok olyan irányelveket is kiadtak, amelyek megakadályozzák, hogy a televíziós csatornák színésznőket bemutató sorozatokat sugározzanak.

Forrás: The Guardian