Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nők elleni erőszak

Szexuális zaklatás miatt több mint 500 nő perelte be az Ubert

2022. július 14.

2 perc olvasás

ELLE
bántalmazás nők elleni erőszak szexuális erőszak szexuális zaklatás nők elleni zaklatás Uber
Szexuális zaklatás miatt több mint 500 nő perelte be az Ubert
© Shutterstock

Félezernél is több nő fogott össze, hogy csoportos pert indítsanak az Uber ellen, amiért a sofőrjeik szexuálisan zaklatták őket.


Egyre nagyobb botrány van kibontakozóban az Uber fuvarozócég körül, miután a napokban több mint 500 nő együttesen indított pert a vállalat ellen. A sértettek arra hivatkoznak, hogy az Uber sofőrjei szexuálisan zaklatták, esetenként pedig elrabolni is megpróbálták őket, a vállalat pedig nem gondoskodott a megfelelő védelmükről.

A People magazinnak sikerült megszereznie a bírósági dokumentumokat, melyekből kiderült, hogy a női utasokat több amerikai államban is elrabolták, fogva tartották, zaklatták, szexuálisan bántalmazták, megerőszakolták és egyéb módokon megtámadták azok a sofőrök, akiket az alkalmazáson keresztül béreltek fel egy fuvarra.

Az Uber tudott a szexuális zaklatásokról, mégsem lépett

A beadványban az Uber felelősségére is kitérnek, ugyanis a felperesek azt állítják, hogy a vállalatnak már 2014-ben a tudomására jutott, hogy a sofőrjeik közül többen szexuálisan zaklatják a női utasokat, és bár elismerték a problémát, nem hajtották végre azokat az alapvető biztonsági intézkedéseket, amelyek a súlyos támadások megelőzéséhez szükségesek lettek volna.

„A vállalat sokkal többet tehetne az utasok védelme érdekében: például kamerák kihelyezésével, a sofőrök körültekintőbb háttérellenőrzésével, valamint egy figyelmeztető rendszer létrehozásával, ha a sofőr letér a célállomáshoz vezető útról”

– mondta Adam Slater, a nőket képviselő ügyvédi iroda alapítója. A szakértő hozzátette, a jelenlegi 550 nő mellett további 150 bejelentést vizsgálnak jelenleg is a munkatársaik.

Az Uber szóvivője a lapnak kiemelte, hogy a vállalat minden egyes bejelentést komolyan vesz, mivel a szexuális erőszak szörnyű bűncselekmény. Ezután elmondta, hogy az Uber új biztonsági funkciókat épített ki a közelmúltban és átláthatóbbá tette a súlyos incidenseket.

2020-ban a cég bejelentette, hogy átfogó oktatást tesz kötelezővé minden amerikai sofőr számára a szexuális visszaélésekkel kapcsolatosan, aminek megtervezéséhez az USA legnagyobb szexuális erőszakkal foglalkozó szervezetének segítségét kérték.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves