Quantcast

#balancetonbar

Instagramon vallanak a zaklatásnak áldozatul esett nők

Instagramon vallanak a zaklatásnak áldozatul esett nők
© SrdjanPav/Getty Images

Figyelemfelhívó kampány indult Belgiumban a nőket a szórakozóhelyeken érő támadásokról.

Belgiumból indult, de lassan Franciaországot is meghódítja a #balancetonbar-mozgalom, amelynek részeként a nők egy külön erre a célra létrehozott Instagram-oldalon mesélik el hogyan váltak szexuális zaklatás, illetve droggal való elkábítás áldozatává. A kezdeményezést a 23 éves Maïté Meeus indította útjára, hogy felhívja a figyelmet a belga főváros bárjaiban és éjszakai klubjaiban tapasztalható, nőkkel szembeni támadásokra és szexuális erőszakra.

„A szórakozóhelyek gyakran azzal védekeznek, hogy mindez nem az ő hibájuk, hiszen rengeteg ember megfordul náluk. De az igazi kérdés az: tesznek-e azért, hogy megvédjék a vendégeiket?” – magyarázza a fiatal lány, aki a kampány részeként létrehozott Instagram-oldalt is kezeli. Úgy tűnik, a vallomások értő fülekre találtak, a nemek közötti egyenlőségért és az esélyegyenlőségért felelős államtitkár ugyanis rendkívüli találkozót hívott össze az igazságügyi miniszterrel és a belga belügyminiszterrel, hogy elemezzék a szexuális támadások mértékét, mind a főváros környékén, mind szövetségi szinten. A brüsszeli ügyészség hozzátette, hogy minden egyes benyújtott panaszt gondosan kivizsgálnak.

Van, ahol meghallják a kérést

„Nem ittam sokat. Jó este volt, beszélgettem a barátaimmal, aztán elájultam. A barátom mindent elmondott. Mikor kijöttem a mosdóból, odamentem hozzá és elmondtam neki, hogy épp most bántalmaztak” – olvasható az egyik megrázó vallomásban, amelyből mindeddig 59 darab került fel az oldalra.

A kezdeményezés nem egyedülálló, a belga példát több francia nagyvárosban, (Párizsban, Toulouse-ban, Lyonban) is követni kezdték, és ahogy arról korábban mi is írtunk, Nagy-Britanniában bojkottal próbálják elérni a nők, hogy a szórakozóhelyek és bárok nagyobb figyelmet fordítsanak a védelmükre. Szerencsére az eredmények sem maradnak el, volt olyan hely, amelyik bejelentette, speciális képzést szervez az alkalmazottaknak, és külön csapatot állít fel a támadások megfékezésére.

Forrás: Elle