Quantcast

Needle spiking

Az erőszak új formájára hívják fel a figyelmet a szórakozni járó nők

Az erőszak új formájára hívják fel a figyelmet a szórakozni járó nők
© SimonSkafar/Getty Images

Bojkottal próbálják elérni a britek, hogy a szórakozóhelyek és az éjszakai bárok nagyobb szerepet vállaljanak a nők védelmében.

Legalább 40 egyetem hallgatói csatlakoztak a #GirlsNightIn néven futó kampányhoz, amelyben a nőket és lányokat arra kérik, kerüljék el a szórakozóhelyeket és az éjszakai bárokat. A bojkottal a nők elleni erőszak egy újfajta, terjedőben lévő formájára szeretnék felhívni a figyelmet: az utóbbi időben ugyanis megszaporodtak Nagy-Britanniában a „needle spiking” esetek, amikor a memóriakiesést okozó kábítószert nem a lányok italába csempészik bele, hanem egy tűvel megszúrva juttatják azt a szervezetükbe.

Csípés utáni rosszullét

Több brit nagyvárosban, köztük Nottinghamben, Birminghamben, Edinburgh-ban és Glasgow-ban is jelentettek már ilyen esetet – a nők rendre arra panaszkodtak, hogy egy „csípést” éreztek a testükön, majd hirtelen rosszul lettek és másnap úgy ébredtek fel, hogy semmire sem emlékeztek. A notthinghami diáklány, Zara Owen arra figyelt fel, hogy nem a másnaposság klasszikus tüneteit érzi magán, emellett erős fájdalom jelentkezett a lábában, mintha valami megcsípte volna.

Sarah Buckle, aki ugyancsak a Nottinghami Egyetem másodéves hallgatója, a Sky News csatornának elmondta, egy esti bulizás után 10 órát töltött kórházban. Amikor felébredt, semmire sem elékezett, és egy zúzódás volt a kezén. „A folt egyre sötétebb lett, ahogy telt az idő, a kezem pedig egyre jobban fájt. A nővér azt mondta, úgy tűnik, mintha egy tűszúrás nyoma lenne” – mondta a lány.

Erősebben hatnak a drogok

Az ilyen típusú támadásokhoz használt kábítószerek a legtöbbször ugyanazok, amelyeket a nők italába kevernek, hogy elkábítsák őket – ezek az úgynevezett „nemi erőszak drogok”, mint például a különféle nyugtatók vagy a GHB, amit a köznyelvben csak Ginaként emlegetnek. Az injekcióval beadott szerek hatása azonban még erősebb, ezért több lány szó szerint elájul a támadás után. Arról nem is beszélve, hogy a fecskendő használata további fertőzések, betegségek kockázatának teszi ki az áldozatokat. „Ezek az esetek teljesen eltérnek az eddig látottaktól, mert az áldozatok egy szúráshoz hasonló érzésre panaszkodtak, mielőtt nagyon rosszul lettek” – magyarázta Kathryn Craner rendőrnő az Independent magazinnak, aki kifejezetten ezeket a bejelentéseket vizsgálja.

Több ezren támogatják az ügyet

Mivel hivatalosan semmilyen szerveződés nem indult az erőszak új formája ellen, a diákok és fiatal lányok maguk álltak össze és találták ki az éjszakai klubok bojkottjának ötletét. „Szeretnénk tisztázni, hogy a bojkott nem egy otthonmaradásra buzdító parancs” – olvasható a kezdeményezés Instagram-oldalán. „A cél az, hogy az éjszakai klubokat, kocsmákat és bárokat arra kényszerítsük, a közösség védelme érdekében értékeljék át a biztonsági intézkedéseiket.”

A #GirlsNightIn kampány során eddig több mint 167 ezer aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy kötelezővé tegyék az éjszakai szórakozóhelyekre belépők átvizsgálását. A közösségi médiában több influenszer is a kezdeményezés mellé állt. A 292 ezer követővel rendelkező Nia Gallagherm saját történetét is megosztotta, amikor évekkel ezelőtt egy bárban kábítószert csempésztek a poharába. „18 éves voltam, és bár sikerült hazaérnek anélkül, hogy megtámadtak volna, az élmény hosszú időre traumatizált” – fogalmazott.

Forrás: Elle