Quantcast

Nők ellátása

Fontos egészségügyi központ zárt be Afganisztánban

© Burak Karademir/Getty Images

A Herát városában működő mellrákra specializálódott központ működése leállt, így nők ezrei maradnak szűrővizsgálatok és ellátás nélkül.

Az intézmény működését támogató Umberto Veronesi Alapítvány számolt be a szomorú hírről: az afganisztáni Herát városában található mellrák-diagnosztikai központ bezárta kapuit, miután az orvosi személyzet a napról napra aggasztóbb helyzetről számolt be. Ahogy a tálibok hatalomra kerülésének, úgy az egészségügyi központ bezárásának is elsősorban a nők szenvedik el a következményeit: évente körülbelül ezer nő jutott el ingyenesen a mellrákközpontba, a 2013-as megnyitása óta csaknem 9300 női beteget vizsgáltak meg az orvosok.

„Néhány nappal ezelőttig 8 ember dolgozott a központban, mind afgán nők – mondja Annamaria Parola, az alapítvány intézményi kapcsolatokért és nemzetközi projektekért felelős vezetője. – Az orvosi és paramedicinális személyzetet kétszer Olaszországban, egyszer pedig Indiában látták vendégül továbbképzéseken. Szerencsére mindannyiukat evakuálták az országból és biztonságba helyezték őket családjukkal, de így Herátban már senki sem maradt, aki mellrákkal foglalkozna.” Egészen egy hónappal ezelőttig a központ vezetőjeként Annamaria felelt a mammográfiákért és a melldaganatok kezeléséért. „Most már nincs senki, aki ezt a munkát végezné. Ez nagyon fájdalmas.”

Az életüket féltették az orvosok

A tálibok közeledtével a helyzet egyre feszültebbé és riasztóbbá vált az afgán városban, és az orvosi személyzet elkezdte félteni az életét. „Egyre közelebbről halljuk a harcokat – mesélték az orvosok Skype-on az alapítvány olasz tagjainak. – A repülőtér le van zárva, mert bombázásoktól tartanak, az összes nyugati elment, csak azok maradtak, akik velük dolgoztak. Csapdába estünk, kérem, segítsenek nekünk!”

Amikor a tálibok behatoltak Herátba, a diagnosztikai központ bezárása elkerülhetetlenné vált. „Abban a pillanatban megértettük, hogy menekülnünk kell – meséli az egyik orvos. – A tálibok nem kíméltek volna meg minket, ezért Kabulba mentünk. Ott az alapítványnak köszönhetően felszállhattunk egy katonai repülőre, ami Olaszországba vitt minket.”

A központ afgán női munkatársai számára most új élet kezdődik, az otthonuktól távol. „Mindannyian képzett emberek, akik elvégezték egyetemi tanulmányaikat, évekig dolgoztak olasz támogatással, mert valóban hittek a békefolyamat lehetőségében a megtépázott országukban” – fogalmazott Monica Ramaioli, az Umberto Veronesi Alapítvány főigazgatója, aki hozzáteszi, keserűséggel gondolnak mindazokra a nőkre, akik Herátban és Afganisztánban maradtak, és többé nem juthatnak megfelelő orvosi kezeléshez.

Forrás: Elle