Bizonyított tény, hogy az étrend nagyban befolyásolhatja az emlőrák kockázatát, éppen ezért egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük ezt a rizikófaktort.
Bár többen is tisztában vannak az étrend és a rák közötti szoros összefüggésekkel, egy új felmérés szerint csak minden negyedik nő tudja, hogy egészséges étrenddel csökkenthető a mellrák kockázata.
„Az étrend az egyik olyan tényező, amivel csökkenthető a mellrák kialakulásának valószínűsége, de azt tudni kell, hogy egyetlen élelmiszercsoport sem ad védettséget a betegséggel szemben” – mondja Dr. Deborah Axelrod, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság tagja. A változatos gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a hal és a baromfi is javallott megelőzés céljából, ahogyan a kevesebb vörös és feldolgozott húst tartalmazó étrend követése is. Azt már régóta tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök különösen fontosak az általános egészség megőrzése szempontjából, de a kutatások azt is bizonyítják, hogy ezek és más növényi eredetű élelmiszerek is hasznosak lehetnek a mellrák kockázatának csökkentésében. A szója is nagy figyelmet kapott az elmúlt időben, hiszen több helyen megjelent az a tény, hogy segíthet a megelőzésben, de az is igaz, hogy míg az ázsia országokban ezt alá tudták támasztani, a nyugati országokban ez nem volt ennyire egyértelmű. Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát, ahogyan az egészégtelen zsírok fogyasztása is.
A szakemberek azt is elmondták, hogy a feldolgozott húsok, a szalonna, illetve a vörös húsok is valószínűsíthetően rákkeltőnek minősülnek. Dr. Axelrod szerint ezeket az élelmiszerlánc alacsonyabb szintjén elhelyezkedő ételeket jobb száműzni az étrendből, és oda kell figyelni, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, húst és tejtermék fogyasszunk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem szabadna néha-néha megenni egy steaket, sült burgonyát vagy egy sajtos, tejfölös lángost, de csak ritkán tegyük, és minél kisebb adagban.
Az innivalókat sem szabad kihagyni a felsorolásból! A cukros italok rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, ami összefüggésbe hozható a mellrák magasabb kockázatával, különösen a menopauza után. És akkor ott vannak az alkoholos nedűk: azoknál a nőknél, akik napi 1 pohárral fogyasztanak, a kockázat kis mértékben (kb. 7-10%-kal) nő azokhoz képest, akik absztinensek. A napi 2-3 pohárral fogyasztó nőknél körülbelül 20%-kal magasabb a kockázat. Az Amerikai Rákellenes Társaság azt ajánlja, hogy igyekezzünk megtartani az testsúlyunkat, és figyeljünk a kiegyensúlyozott étel- és italfogyasztásra, miközben a fizikai aktivitásról se feledkezünk meg.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!