Quantcast

Spirál

Fogyásra buzdító tartalmakkal bombázza a tiniket az Instagram

© gpointstudio/Getty Images

A kutatók úgy találták, hogy már minimális interakció is elég ahhoz, hogy a tinédzser felhasználókra a fogyást és a vékony alakot népszerűsítő képek hada zúduljon.

Az Instagram algoritmusának köszönhetően azok a tizenéves lányok, akik akár egyszer is rákattintanak valamilyen fitnesz tematikájú fotóra az alkalmazásban, a fogyókúrát népszerűsítő tartalmak útvesztőjében találják magukat. Ez derült ki egy új kutatásból, amely a gyermekek közösségi oldalakon szerzett tapasztalatait térképezte fel.

Amint arról a The Guardian is beszámolt, a kutatók egy sor hamis Instagram-profilt hoztak létre, és ugyanazokat az influenszereket követték be, mint a legtöbb tinédzserkorú felhasználó. Ezután tevékenykedni kezdtek az appon, lájkoltak és kommenteltek, miközben megfigyelték, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az Instagram „explore” felületén – ahova az algoritmus olyan posztokat sorol, amik az előzmények alapján érdekelhetik a felhasználót – potenciálisan káros tartalmak jelenjenek meg.

Két kattintás is elég volt a változáshoz

Egy 17 éves lány nevében létrehozott fiókban először egy sportruházati márka fogyókúráról szóló bejegyzését lájkolták, majd bekövettek egy olyan, neki ajánlott profilt, ami fogyás előtti és utáni képeket osztott meg a követőivel. Ez a két interakció elég is volt ahhoz, hogy radikálisan megváltozzanak a tartalmak, amelyekkel az algoritmusnak köszönhetően találkozhat. A kutatók azt tapasztalták, hogy az „explore” feedben hirtelen érezhetően megszaporodtak a fogyókúrával, testmozgással és alakformálással kapcsolatos posztok – az ajánlások között pedig szemmel láthatóan sok volt a szerkesztett vagy torz testalkatot tartalmazó fotó. A kísérlet hasonló eredményeket hozott egy 15 éves lány profiljának esetében is, míg egy 14 éves fiú nevében ugyanezen interakciók azt eredményezték, hogy a szerkesztett, irreális testi adottságokkal rendelkező női modellek fotóiból lett több az ajánlások között.

Súlyosbíthatja a társadalmi problémákat

Az eredmények aggodalomra adnak okot, különösen annak tudatában, hogy a kutatók minden szükséges adatot megadtak a regisztrációkor, vagyis az Instagram pontosan tudta, hogy tinédzserkorúak a profilok mögött álló felhasználók. Az applikációt korábban is érték kritikák az egészségtelen, irreális testkép reklámozása miatt, épp ezért legutóbb a fejlesztők figyelmeztető címkékkel látták el azokat a bejegyzéseket, amelyek anorexiával kapcsolatos témákra épülnek.

A kutatás az 5Rights Foundation szervezet megbízásából készült el, akik a gyermekek szigorúbb online ellenőrzéséért kampányolnak. Lady Beeban Kidron elnök elmondta, a közösségi oldalak, köztük az Instagram keresőmotorjainak felépítése súlyosbíthatja a tinédzsereket is érintő társadalmi problémákat.

A képmegosztó applikációt is tulajdonló Facebook szóvivője elmondta, a közelmúltban is tettek határozott lépéseket a tizenéves felhasználók biztonsága érdekében, többek között ellehetetlenítették, hogy a fiatalkorúak olyan felnőttektől kaphassanak privát üzenetet, akik nem az ismerőseik.