Quantcast

Afganisztán

Az utolsó női autósiskolát is bezárják Kabulban

Az utolsó női autósiskolát is bezárják Kabulban
© Sean Gallup/Getty Images

A tálib hatalomátvétel újabb területen lehetetleníti el a nőket: a fővárosban bezárni kényszerül az utolsó olyan autósiskola, ahol kizárólag nőket oktattak vezetni.

Bár a tálibok nyilvános megszólalásaikban azt igyekeznek bizonygatni, hogy az afgán nőket nem fenyegeti olyan elnyomás, mint a kilencvenes évek végén, amikor a talibánok először vették át a hatalmat az ország felett, a valóság ennek éppen az ellenkezőjét mutatja. A nők újra csak férfi kísérővel, fejüket és arcukat eltakarva léphetnek az utcára, munkájukat a férfi családtagjaik végzik helyettük, nem járhatnak iskolába, és most úgy tűnik, a vezetés is újra egyike lesz az elérhetetlen hétköznapi cselekvéseknek.

Nilab Durani vezeti a fővárosban az utolsó autósiskolát, ahol kifejezetten nőknek oktattak vezetést, ám hamarosan ő is kénytelen lesz bezárni a vállalkozását. „Amióta az előző kormány összeomlott, egyetlen új női tanulót sem vettünk fel, és senki sem keresett meg minket a jogosítvány megszerzése érdekében” – mondta a World Is One Newsnak az autósiskola vezetője.

Nők a nőkért a volán mögött

Durani éppen egy évvel ezelőtt nyitotta meg az iskolát, amelynek a „Nők a nőkért” nevet adta – azért, mert elmondása szerint a kabuli nők nehezen találtak olyan női oktatókat, akik vezetni tanították volna őket. „A nőknek gyakran nem engedték, hogy ismeretlen férfiaktól vegyenek vezetési leckéket, ezért hoztam létre ezt az iskolát, amelyet nők működtetnek, a nők számára.” Az övé volt az egyetlen ilyen jellegű vállalkozás Kabulban, amelyet az ENSZ segítségével nyitottak meg.

Minden hónapban legalább 20-30 nő iratkozott be, de az elmúlt időszakban minden megváltozott, és a jövő új formát öltött. A tálibok hatalomátvétele előtt egyre több nő akart megtanulni vezetni, a még mindig erősen nőgyűlölő társadalom rosszallása ellenére. „Meg akarom törni azt a hagyományt, hogy a nők nem vezethetnek. Be kell bizonyítanunk, hogy igenis képesek vagyunk rá” – nyilatkozta egy fiatal nő az Al Jazeera hírportálnak még 2019-ben. „Néhány férfi úgy gondolja, hogy rossz cselekedet, ha a nők autóba ülnek, és a kezük a műszerfalon és a kormánykeréken van, és inkább otthon kellene maradnunk. De mi nem így gondoljuk. A lányom jövőjére gondolok, és remélem, hogy amikorra felnő, már minden nő vezetni fog” – tette hozzá egy társa.

Jelen állás szerint azonban ez a legkevésbé sincs így, az afgán nők újjászületésének magvait, amelyek éppen csírázni kezdtek, újra elfojtották. „A tálibok megérkezésével és az iskola bezárásával nincs más hely, ahová dolgozni mehetnék, hogy eltartsam a családomat, és ugyanez vonatkozik a 15 alkalmazottunkra is” – mondta Durani, aki egykor azt remélte, más afgán városokra is kiterjesztheti vállalkozását. „Minden álmom, amit ezzel az iskolával kapcsolatban dédelgettem, olyan volt, mintha a részem lenne. Most, hogy a tálibok bezárták, úgy érzem, mintha levágták volna a karomat, kezemet és lábamat.”

Forrás: Elle