Quantcast

Agyagozzunk!

Agyaggal szépülnél? Erre érdemes figyelni

Agyagos kozmetikumok tömkelege kínálja magát a legkülönfélébb hatóanyagokkal, de melyik agyag mire jó, és milyen bőrtípus számára hasznos? Cikkünkből kiderül!

Új arcmaszkok, testpakolások, szappanok, tusfürdők és samponok: rózsaszínek, zöldek, kékek, vörösek. Ami közös bennük, az a fő hatóanyaguk, az agyag. A kozmetikai ipar új üdvöskéje az egyik legősibb kozmetikai alapanyag. Biztosan te is belefutottál már valamelyik agyagos kozmetikumba és talán felmerült benned a kérdés, vajon mire is jó, és melyik fajtáját lenne érdemes kipróbálnod. Utánajártunk a különféle agyagoknak és a következőkre jutottunk.

Mi tulajdonképpen az agyag és miért jó a bőrnek?

Az agyag finomszemcsés üledékes anyag, amely nedvesen rugalmas, kiszáradva kemény, és amely főként vizes alumínium-szilikátok és egyéb ásványi anyagok finom részecskéiből áll. Az agyagásványok általában hosszú időn, évszázadokon vagy akár évezredeken, keresztül alakulnak ki sziklák eróziója és vegyi hatások következtében. Kozmetikai célokra 3-féle agyagot használnak: ezek a montmorillonit, az illit és a kaolinit.

Ami az agyagot a bőrápolásra alkalmassá teszi, az a képessége, hogy a bőrből szennyeződéseket, toxinokat, nehézfémeket, baktériumokat és olajokat von ki, miközben feltölti a bőrt hasznos ásványi anyagokkal.

Az agyag tehát: 

  • méregteleníti és megtisztítja a pórusokat,
  • ahogy kiszárad, a pórusokat összehúzza, így a bőr tisztább és a bőrkép kifinomultabb lesz,
  • serkenti a vérkeringést és elősegíti az elhalt bőrsejtek eltávolítását.

Amire figyelni kell:

  • Az arcmaszkokat elég heti egy alkalommal használni, mivel ha túlzásba visszük, kiszáríthatják a bőrt.
  • Ha száraz vagy érzékeny bőröd van, ne hagyd, hogy teljesen rászáradjon a maszk, hanem ahogy elkezd száradni, mosd le a bőrről (először finoman feláztatva, fellazítva).
  • Agyagmaszk használata után mindig használj hidratálót. 

Ha a bőrödnek megfelelő típusú agyagot választod, megtapasztalhatod áldásos hatásait.

Termékajánlónk

Kattints a galériára! 

 

 

Aknés és zsíros bőr

A víz hatására megduzzadó montmorillonit agyagok az aknés és zsíros bőrtípus kezelésére alkalmasak. Erős méregtelenítő tulajdonságaik vannak. Nagyon hatékonyan távolítják el az olajokat és a toxinokat a bőrből. Egyik fajtájuk, a bentonit különösen nagy mennyiségű vizet képes felvenni. A nátrium-bentonit a vízzel való összekeveréskor 14-szeresére duzzad. A bentonit agyag több mint 50 ásványi anyaggal táplálja a bőrt. Segíti a szennyeződések, toxinok és a felesleges faggyú kivonását a pórusokból, és természetes antibiotikumként szolgál. A kék agyag amellett, hogy méregtelenít, fertőtleníti és nyugtatja a bőrt, csökkenti a gyulladást. Emellett elősegíti az elhalt hámsejtek eltávolítását.

Öregedő bőr

A minden bőrtípusra, de különösen öregedő bőrre ajánlott agyagféle, a jégkorszaki agyag Kanadából származik. Ez a fajta agyag az ásványi anyagok mellett tengeri hatóanyagokat, mikrotápanyagokat és vitaminokat tartalmaz. Eltávolítja a felhalmozódott és kiszáradt hámsejteket a bőrfelszínről, valamint a toxinokat és baktériumokat a bőrből. Javítja a bőr tónusát és textúráját, serkenti a vérkeringést, valamint pótolja a hasznos ásványi anyagokat és elemeket a bőr védelme és megújítása érdekében. A bőr helyi felmelegedését okozza, és felgyorsítja a sejtek regenerálódását.

Normál és zsíros bőr

A Rhassoul vagy marokkói vörös agyag hatékonyan méregtelenít és táplál. Az Atlasz-hegységből származik és évszázadok óta használják a bőr és a haj tisztítására és kondicionálására. A Rhassoul agyag az egyik legritkább és legdrágább kozmetikai agyag. Magas szilícium-dioxid-tartalma öregedésgátló hatású. Kimutatták, hogy javítja a bőr rugalmasságát, tisztítja az eltömődött pórusokat, serkenti a keringést, és eltávolítja az elhalt bőrsejteket és a felesleges faggyút.

Minden bőrtípusra

A francia zöld agyag természetes zöld színét a vas-oxidok és a növényi származékok, elsősorban a tengeri moszat és az algák adják. A zöld agyag serkenti a vérkeringést, eltávolítja az olajokat és a szennyeződéseket, valamint az elhalt hámsejteket. A pórusok összehúzása által egységesebb bőrképet ad.

Száraz, érzékeny bőr, sérült hajszálerek

Vörös agyag, melynek színét a vas-oxid adja, tonizáló, nedvesítő hatású. Megújítja a sápadt, fakó, öregedő bőrt és megtisztítja az aknéra hajlamos bőrtípusokat. Javítja a vérkeringést, javítja a ráncok és a vöröses hajszálerek megjelenését. Ragyogó, hidratált megjelenést biztosít a bőrnek.

Rózsaszín agyag: gyengédségét a vörös agyaghoz adott kaolinnak köszönheti. Kíméletesebben tisztít és jól hat öregedő, illetve érzékenyebb bőrtípusokon is.

Minden bőrtípusra, de főleg száraz és érzékeny bőrre

A kaolin gyakran fehér színű, de más elemekkel való kombinációjától függően színes lehet. Az egyik leggyengédebb agyag frissíti a bőrt, miközben óvatosan hámlasztja és tisztítja. A szennyeződéseket a bőr természetes olajainak eltávolítása nélkül eltávolítja. Ez agyag magas szilícium-dioxid-tartalommal rendelkezik, amely segít a bőrsejtek regenerálásában.