Quantcast

Julia Dantas

A gepárdarcú lány, aki csajfőnök törzset hozott létre

A gepárdarcú lány, aki csajfőnök törzset hozott létre
© Julia Dantas

Kérdezz-felelek a semmiből a csúcsra jutott kanadai sminkmesterrel, aki új magasságokba emeli a sminkbizniszt Greenbankből a Glam Mastersen át a Grammy-gáláig.

Az Ontario állambeli Greenbankben született és nőtt fel Julia Dantas, aki soha nem számított arra, hogy nagy sikert arat, de a szépséggel kapcsolatos dolgok iránti egyre növekvő szenvedélye – amely már fiatalon kifejlődött – a vidéki Kanadából Kim Kardashian tv-szenzációként bemutatott versenye, a Glam Masters elődöntőjébe vitte.

Innen indulva néhány éven belül Dantas a Burberry sminknagykövete lett, dolgozott együtt Lizzóval, online mesterkurzusokat és workshopokat talált ki, és The Biz Behind the Beauty címen sminkkézikönyvet jelentetett meg.

A kanadai Elle megkereste a „szépségvállalkozót”, hogy többet tudhassunk meg arról, mi váltotta ki a smink iránti szenvedélyét, milyen volt Kim K-vel találkozni, mik a legfontosabb szépségparancsolatai, valamint, hogy megismerhessük legjobb zoomos sminktippjeit.

Hogyan fedezted fel a smink iránti szenvedélyedet?

Ötéves korom óta sminkmesternek készültem. Édesanyám egész gyerekkoromban reflektorfényben élt – író volt, motivációs előadó és személyi edző, aki sokat szerepelt a tévében. Gyakran készíttették el a sminkjét, de előfordult, hogy ő csinálta magának, és mindig nagyon inspiráló volt látni, hogyan alakítja át a smink az embereket. Mindig különleges élményként éltem meg, ha a sminkszobában vele lehettem. Ezen kívül pedig az üzlet is mindig érdekelt. Anyukámnak saját coaching iskolája van, és nagyon benne van az üzleti életben, így nyilvánvalóan ez számomra is kijelölte az utat.

Mi a te szépségdefiníciód, és hogyan illeszkedik ebbe a smink?

Számomra a szépség iszonyatos mennyiségű magabiztos energia. Tudod, amikor először találkozol valakivel, és azt gondolod magadban, ’ez az ember olyan gyönyörű’, mintha sugározna belőle a pozitivitás és az önbizalom. A smink pedig szerintem nemcsak úgy illeszkedik a képbe, hogy ’oh, ha sminkelünk, jobban nézünk ki’, hanem ahogy valaki kisminkeli magát, felveszi ezt a magabiztosságot, és bármit megtehet, amit kigondol. A szépség csak a saját energiád és önbizalmad, nem arról szól, hogy valaki szebb a másiknál, hanem az auráról, a chi-ről.

Középiskolás éveid alatt komoly kihívásokkal néztél szembe. Mesélnél róluk, illetve arról, hogyan váltak ezek a sikered katalizátoraivá?

Középiskolás koromban megrepedt a vakbelem, ez nagyon ijesztő időszak volt számomra. Kilenc vízelvezető cső volt a gyomromban, és néhány hétig mesterséges lélegeztetésen tartottak. Egy IV lógott ki a nyakamból, ami megsértette a jobb szemembe vezető vénát, és Horner-szindrómát okozott. Mindemellett nagyon gyenge voltam, sokat fogytam, jó néhány heg tarkította a testem, és a szemsérülésem megakadályozta a pupillám tágulását. Ettől lettem igazán öntudatos. Korábban is szerettem a sminket, de még nem kezdtem játszani vele. Igazából a sminkelés abban az időben (9. osztály környékén) vált nagy hatású eszközzé a kezemben.

Nem arra használtam, hogy jobban nézzek ki, hanem olyan eszközként, amivel optikai csalódásokat hozhattam létre, és az egyik szememet kicsit kisebbé, a másikat kicsi nagyobbá, az arcomat pedig kerekebbé tudtam varázsolni. Ennek köszönhetően nyertem vissza az önbizalmam, és ekkor kezdtem igazán megszeretni a sminkelést. Ettől kezdve pedig úgy döntöttem, az önbizalmamat mással is szeretném megosztani. Akkoriban csak arra gondoltam: ’Miért történik ez velem?’, mostanra viszont rájöttem, hogy ezen keresztül kellett mennem ahhoz, hogy képes legyek másoknak is megmutatni, hogyan érezzék jól magukat a bőrükben. Lehetővé tette számomra, hogy másképp tekintsek a sminkelésre, és megértsem, hogy nincsenek határok.

Mesélj a következő évekről is. Sminkiskolába mentél, és osztályelsőként végeztél. Hogy kerültél versenyzőként a Glam Masters első évadába?

Akkoriban Greenbankben éltem, egy Torontó melletti kisvárosban, és két órát ingáztam minden reggel és este, mert nem engedhettem meg magamnak, hogy a városba költözzek. Sok sminkiskola volt közelebb, de tudtam, hogy a legjobba kell járnom. Nem sokkal azután, hogy megszereztem a College of Makeup, Art & Design (CMU) diplomáját, valaki írt egy üzenetet, amiben azt mondta: ’Julia, jelentkezned kell Kim Kardashian új tévéműsorába.’ Ahhoz, hogy valaki versenyezhessen, az egyik követelmény az volt, hogy legyen influencer sok követővel. Még Greenbankben éltem, és egy senki voltam, de úgy döntöttem, jelentkezem, gondolván, hogy biztos millióan jelentkeznek, így nincs semmi esélyem. Kitöltöttem a hosszú kérdőívet, aminek az alján volt egy e-mail cím, amin megkerestem őket, elmondtam, hogy nem felelek meg minden feltételnek, de nagyon jó vagyok, küldtem néhány fotót a munkáimról, és kértem, tegyenek egy próbát velem. Szinte azonnal visszaírtak, hogy behívnának egy meghallgatásra. 18 vagy 19 éves voltam ekkor, és nagyon félénk. Izgatottam repültem a meghallgatásra, de tudtam, ez megváltoztathatja az életem, ezért megerőltettem magam.

Amikor odaértem, három csoportba osztottak minket, és azt a feladatot kaptuk, hogy mindössze egy óra alatt olyan megjelenést alkossunk, ami kifejezi az egónkat és az alteregónkat is. Nem tudom pontosan, mit csináltam, de csodálatos lett a végeredmény. Egy színpadias gepárdot készítettem az arc egyik oldalára, a másikra pedig egy lágy, csillogó megjelenést. Nem sokkal ezután felhívtak, és azt mondták, szeretnék, hogy szerepeljek a műsorban.

Fel tudsz idézni egy olyan versenyszámot, ami kifejezetten mély nyomot hagyott benned a verseny alatt?

Az egyik legnagyobb kihívást a graffiti jelentette az elődöntőben. Igazi szerkesztőségi dolgot csináltam, ami egy kicsit teátrálisra is sikerült, nagyon puha, tiszta és üvegszerű bőrrel. Meg is nyertem a versenyszámot, és a munkámat közzétették a Marie Claire-ben.

Találkoztál Kim Kardashiannal? Milyen személyesen?

Egyik versenyző sem találkozhatott Kimmel a műsorban, de nekem végül sikerült. A Glam Mastersben az volt a legjobb, hogy új körökbe juthattam be, amikbe sosem gondoltam volna, hogy sikerülhet – különösen a különböző híres sminkmesterek és csodálatos emberek nyűgöztek le.

Kimmel a Makeup by Mario mesterkurzuson találkoztam, igazán lenyűgöző, a bőre pedig hibátlanul tökéletes. Marióval – aki bíró volt a műsorban – kapcsolatban maradtam. Ő készítette a sminkemet egy torontói eseményre, és még mindig üzengetünk egymásnak. Annyira jó, hogy foglalkozik velem a műsorban együtt töltött idő után is.

Milyen kapukat nyitott meg előtted a Glam Masters döntője?

A műsorba szinte mindenki az Egyesült Államokból érkezett, csak hárman jöttünk Kanadából. Egy évig tartó együtt működést nyertem a Burberry beauty-val, én voltam a sminknagykövetük, és beutaztam egész Kanadát, mesterkurzusokat tartva a nevükben. Már körülbelül három éve készítek tartalmakat a CBC Life számára is.

A műsorban találkoztam továbbá Alexx Mayóval, aki most Lizzo sminkmestere. Nagyon egymásra kattantunk, ami rengeteg ajtót nyitott meg előttem. Dolgoztam néhány jelentős eseményen, például a 2020-as Grammy-díjátadón, az SNL-en és a VMA-n. Általában Alexxnek asszisztálok, ami már önmagában csodálatos, de a Grammyn például én készítettem a backstage táncosok sminkjét.

Melyek a legfontosabb sminkparancsolataid?

„A lényeg, hogy megtaláld azt, ami megfelel az arcformádnak és a vonásaidnak. Főleg, ha sminkes vagy, tudnod kell, mi illik bizonyos vonásokhoz, valamint a különböző arc- és szemformákhoz.

A második, hogy barátkozz meg az eszközeiddel. Ki kell találnod, mit akarsz elérni. Ha kerekded arcra vágysz, mindent az orcák almáira kell összpontosítanod, ha strukturáltabb, cizelláltabb arcot szeretnél, arra fogsz koncentrálni, hogy mindent egy kicsit magasabbra helyezz.

Szeretem a monokróm megjelenést, mert az mindenkinek jól áll. Még akkor is, ha ez az alaprutin. Egy kis pirosító az arcra és a szemekre, hogy összefüggőnek hasson, majd mehet mindenhová az arcon, és ha van olyan rúzsod, ami hasonló színű, azt is felrakhatod. Ez összetart minden sminket.

Végül nem feledkezhetünk meg a bőrápolásról. Nekem nagyon száraz bőröm van, ezért hámlasztót és egy jó szérumot kell használnom. A bőrápolás kulcsfontosságú a sminkelésnél is, ha a bőröd nem megfelelően ápolt, a sminked nem fog megmaradni.”

Ha életed végéig csak egyetlen sminket használhatnál, mi lenne az?

Trükkös kérdés, de szemöldökrajongó vagyok. Úgy érzem, ha szép a szemöldököm, megállíthatatlan vagyok. Mostanában szeretem a natúr sminket és a vastag szemöldököt, szóval úgy érzem, ha a szemöldökömön kívül nincs rajtam más smink, akkor is jól vagyok.

Számodra mik a tökéletes őszi megjelenés alapjai?

A tökéletes őszi megjelenés a ragyogó bőrrel kezdődik. Ami a sminket illeti, egy őszi paletta kellhet, amiben sokféle semleges és meleg tónus található. Ajánlok egy szemöldökceruzát a formázásra, hogy a helyén tartsa a formázott szálakat. A tökéletes őszi ajak esetében a lényeg, hogy nude legyen! A szempillák idén kevésbé foglalnak el központi helyet, de ha drámai hatást szeretnél fejfájás nélkül, próbálj ki egy szempillagöndörítőt és spirált, vagy egy szérumot a hosszabb pillákért.

Van Zoom sminktipped?

Nudesticket érdemes alkalmazni az arc több területén. A rétegezés kulcsfontosságú, ezért a krémes termékre mindig púdert kell tenni, különösen erős fénynél, hogy minden a helyére kerüljön.

Változott valami azzal, hogy kitört a járvány?

A végcélom – hogy hírességek sminkmestere legyek – nem változott. Több mint három éve oktatok, tartottam jelenléti mesterkurzusokat és workshopokat. Amikor a lezárások kezdődtek, és nem repülhettem sehova, úgy döntöttem, létrehozok egy online tanfolyamot, hogy segítsek az embereknek a járvány idején. A nyolchetes tanfolyam nyolc különböző smink elkészítéséből, valamint heti üzleti tippekből állt a közösségi média használatáról, az e-mail levelezőlista bővítéséről, szerződéskötésről, az emberek megszólításáról és minden olyan dologról, amiről az emberek kevésbé beszélnek, de alapvetők minden üzleti vállalkozás számára. Már négy teltházas Online Makeup Certification Mastermindson vagyok túl. Nagyszerű, hogy a diákjaim életük végéig 40% kedvezményt kapnak M.A.C. kozmetikumokra, és hogy ma már Ausztráliából, Kanadából és az USA-ból is vannak tanítványaim. Imádom, hogy elérem ezeket az embereket, segíthetek nekik, és létrehozhatunk egy igazán erős ’csajfőnök’ törzset.

Mik a terveid 2022-re?

Célom, hogy továbbra is értéket teremtsek a The Biz Behind the Beauty című online sminkkézikönyvemmel a feltörekvő szépségipari vállalkozók számára, hogy mindent megtanulhassanak, ami egy sikeres szépségipari vállalkozás felépítéséhez szükséges. Folytatom az online sminkmesterképzést, és van még néhány izgalmas dolog előkészülőben, amit egyelőre nem oszthatok meg! Izgatott vagyok továbbá, hogy újra utazhatok, hihetetlen tehetségekkel dolgozhatok együtt, és asszisztálhatok híres sminkmestereknek.

Van most olyan aktív vagy közelgő sminktanfolyam, amelyre olvasóink is regisztrálhatnak a következő hetekben/hónapokban?

Késő ősszel újabb nyolchetes Makeup Certification Masterminds programot indítok, akit érdekel, itt iratkozhat fel a várólistára. Aki részt vesz, okleveles sminkessé válhat, és elsajátíthatja az összes üzleti stratégiát egy sikeres szépségipari vállalkozás beindításához. Bárki feliratkozhat továbbá a Beauty Society-be, és hozzáférhet a korábbi forrásokhoz, az Instagram mesterévé válhat, választ kaphat technikai jellegű kérdéseire, valamint csatlakozhat a szépségvállalkozók felemelő és erőt adó közösségéhez. Az első hónap ingyenes.”

(Elle Canada)