Quantcast

Purple

Ibolya, bíbor és padlizsán – így használd 2022 trendárnyalatát a sminkedben

Ibolya, bíbor és padlizsán – így használd 2022 trendárnyalatát a sminkedben
© Imaxtree

A lila minden formában jöhet idén, a sminkünkben is! 

Ami tavaly a békazöld volt, az idén úgy tűnik, hogy a lila lesz – amióta csak a Pantone cég év végén bejelentette, hogy 2022 színe a Veri Peri, egyre több helyen bukkannak fel a lila különféle árnyalatai, legyen szó a divatról vagy éppen a szépségápolásról. Lady Gaga csillogó szemfestéke és pompás püspöklila estélyi ruhája a House of Gucci premierjén hivatalosan is megerősítette, hogy a lila lesz az idei év domináns tónusa.

Ám mielőtt fejest ugranánk a lila szemfestékek és rúzsok világába, érdemes végiggondolni, hogyan szorítsunk helyet ennek az erőteljes árnyalatnak a sminkes palettánkon. Épp ezért az Elle kifaggatta a MAC sminkmesterét, Carly Uttingot és a Bobbi Brown sminkmesterét, Romy Soleimanit arról, hogyan bánjunk a lila sminkkel ebben a szezonban úgy, hogy a végeredmény véletlenül se legyen maskaraszerű.

„A lilának mindig is helye volt a sminkes asztalnál. Képes könnyedén feldobni és kreatívabbá tenni egy sminket, a lilák sokasága pedig azt jelenti, hogy választhatunk egy lágyabb szilva vagy egy élénk ametiszt közül – fejti ki Utting. – Úgy gondolom, az elmúlt hónapokban annyi időt töltöttünk otthon, és annyira kevés sminket viseltünk, hogy most több kalandra vágyunk a sminkünkkel kapcsolatban, és az emberek ezt az időt arra használják ki, hogy a színekkel kísérletezzenek.”

Melyik árnyalatát válaszd?

A lila népszerűsége minden bizonnyal részben annak köszönhető, hogy minden bőrtónuson univerzálisan jól mutat. „A lila szín nagyon sok elemét kiemelheti valaki megjelenésének, attól függően, hogy a lila melyik árnyalatát választjuk, különböző hatásokat tesz lehetővé” – mondja Utting.

Soleimani szerint a lila nemcsak a szemhéjunkra kenve segít kiemelni a sárgás és zöldes tónusokat a szemeinkben, de a bőrünk alaptónusát is határozottabbnak láttathatja, ha a megfelelő árnyalat mellett döntünk.

A rózsaszínes árnyalatú lilák (mint például a szilva) jellemzően jól passzolnak a melegebb bőrtónusokhoz, míg a hűvösebb bőrtónusokon remekül mutatnak a kékes árnyalatú lilák, mint amilyen a levendula vagy a periwinkle. Ha bizonytalan vagy, te melyik kategóriába is tartozol, a sminkmesterek egy egyszerű trükköt javasolnak: nézd meg, milyen árnyalatúak a csuklódon futó erek. A zöldes erek a meleg bőrtónusúakra, míg a kékes árnyalatúak a hidegebb bőrtónusúakra jellemzők – ha pedig mindkettőre találsz példát, akkor nagy valószínűséggel a semleges bőrtónusúak táborát erősíted.

Milyen színekkel párosítsd?

Már rég megdőlt az a nézet, miszerint az egynél több élénk szín egy sminken belül csak a drag queeneknél jöhet szóba. „A lila gyönyörűen mutat például vörös ajkakkal” – árulja el Soleimani.

„Sminkesként a színelméletre támaszkodunk a színek kiválasztásakor; a megfelelő színkombinációk valóban kiemelik egymást – magyarázza Utting. – A sárga, az arany és a borostyán különösen jó választás, mivel ezek a lila kiegészítőiként működnek. De keverhetjük egymással többféle lilát is az arcunkon: például egy szilvás szem és egy lilásabb árnyalatú nude az ajkakon harmonikus monokróm megjelenést eredményez.”

Ha a merész, statement füstös szem nem a te világod, vannak visszafogottabb módjai is a királyi árnyalat viselésének. „Vigyél fel a szemedre egy kis lilát a szempillasor mentén” – javasolja Soleimani. Hasonlóképpen jó választás lehet egy színes szempillaspirál is, ami segíthet kiemelni a barna, mogyoróbarna és zöld tónusú szemeket.

Tényleg nehezebb eldolgozni?

Ha a 2010-es évek fénykorában már ismerősen mozogtál a Youtube beauty-közösségének világában, akkor valószínűleg hallottál már arról az elméletről, hogy a lila szemfestékeket csak nagy erőfeszítések árán lehet eldolgozni. Ennek megvan az oka, a lila ugyanis a kék és vörös árnyalatok keveréke, ezért összetettebb formulát igényel a lila szemfestékek megalkotása, amelyek alapvetően kevésbé jól pigmentáltak, mint a többi szín.

A sminkmestereknek azonban erre a problémára is van megoldásuk: „Fokozatosan építsük fel a lila árnyalatokat, és használjunk hozzá jó minőségű blending ecsetet – tanácsolja Utting. – Kezdjük enyhén a szem tövénél, pontosan ott, ahol a szempilláink kinőnek. Vegyünk fel egy kis mennyiséget a festékből, és nagyon finoman, vízszintesen mozgassuk végig a szempillavonalon, fokozatosan haladva felfelé a szemzug felé, amíg éppen csak a szemzug vonala fölé nem érünk.”

Forrás: Elle