És a megoldás!
A napfény hiánya télvíz idején nem csak a bőrünkön megjelenő száraz foltok formájában és a toleranciaküszöbünk csökkenésében érzékelhető. Hosszú távon D-vitamin hiányhoz is vezethet, ami egyébként a magyar lakosság kétharmadát érinti.
A D-vitamint szervezetünk leginkább a napfényből, a bőrünkön keresztül tudja hasznosítani, és elengedhetetlen a kalcium felszívódásához, ezáltal a csontok erősségéhez (ráadásul nők esetében a csontritkulás gyakoribb probléma). A tény, hogy egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, hogy rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és szinte túladagoljuk a fényvédő krémeket, mind hozzájárulnak a D-vitamin hiány drasztikus csökkenéséhez, ami jó néhány tünetet von maga után. Íme az 5 legárulkodóbb!
Az agyunkban termelődő, a jókedvért felelős szerotonin hormon termelődése napfény hatására fokozódik, míg a napsütésmentes időszakokban csökken. Ezért a D-vitamin hiány könnyen a depresszió tüneteihez vezethet.
A D-vitamin zsírban oldódik, tehát ha emésztési gondjaink vannak, kisebb a D-vitamin felszívódásának lehetősége.
Mivel a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium, ezáltal a csontok anyagcseréjéhez, a csontfájdalmak nagyon gyakran utalnak arra, hogy szervezetünkben nincs elég belőle.
A kutatások szerint nem csak a csontokra, de az izmokra is hatással van a D-vitamin. Pótlásával szabályozhatóbbá válnak az izmaink.
A kutatások azt mutatják, hogy a fejbőr fokozott izzadása az egyik első jele a D-vitamin hiánynak, mely tünet segítségével például kisbabáknál igen hamar be tudják azonosítani az okot.
Mivel a legtöbb D vitamint a napfényen keresztül szívhatjuk magunkba, a nyaralás a legjobb megoldás, ha megtehetjük, hogy 1-2 hétre legalább kivonjuk magunkat a forgalomból, és napsütéses helyre utazunk töltődni.
Úgy tűnik, ez a legkézenfekvőbb megoldás, és elengedhetetlen is, még akkor is, ha törekszünk a D-vitaminban gazdag ételek fogyasztására. A szakértők szerint olyan táplálékkiegészítőt érdemes választanunk, amely 10 mikrogramm D vitamint tartalmaz.
A legjobb forrás az olajos halak és a vörös húsok – még egy érv a fehérjedús táplálkozásra. Vegetáriánusoknak tojás és ásványi anyagokkal, vitaminokkal kiegészített gabonafélék, kenyerek ajánlottak. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, fontos, hogy magas zsírtartalmú ételeket is fogyasszunk. A sovány tejet például cseréljük zsírosra, és rendszeresítsünk a reggeli pirítósunkra avokádót, szardíniát vagy más olajos halat.
Kép: GETTY
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!