Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A szexualitás egy spektrum

Nők és férfiak is lehetnek gyneszexuálisok: íme, ez mit jelent

2023. január 25.

3 perc olvasás

ELLE

női test nőiesség szexualitás gyneszexuális
Nők és férfiak is lehetnek gyneszexuálisok: íme, ez mit jelent
© Fotó: Shutterstock/MG Best For You

Rengeteg szó szükséges ahhoz, hogy az emberi szexualitás teljes spektrumát leírjuk. Ismerkedjünk meg egy újjal: mi a gyneszexualitás?


Ha elolvastad rövid összefoglalónkat a cupioszexualitásról, reményeink szerint szívesen megismerkedsz egy másik hasonló kifejezéssel. Hallottál már arról, kik a gyneszexuális emberek? Ha nem, nem baj, alább minden fontosan megtudhatsz róluk.

Gynē = nő

A szó két feléből a szexuálisat nyilván nem kell megmagyarázni, a gyne viszont a „” szó ógörög megfelelője. Azokra szokás használni tehát a gyneszexuális szót, akik a nőkhöz, azaz pontosabban és konkrétabban a női anatómiához vonzódnak. Ez tehát a beállítódottságot nem annál fogva írja le, hogy a vágy tárgyának mi a viszonya a vágyódó személyhez képest (ilyenek a homo- és a heteroszexuális szavak), hanem pusztán azt fogalmazza meg, hogy milyen a vágy tárgya. Nőies.

A gyneszexuális szó tehát mindenkit leír, akiben a női anatómia, a női idomok szexuális vágyat gerjesztenek, függetlenül attól, hogy az illető férfi vagy nő, cisz- vagy transznemű-e. A heteroszexuális férfiak és a leszbikus nők tehát tipikusan gyneszexuálisak, de a gyakorlatban a legtöbbször nem velük kapcsolatban használják ezt a szót és főleg: nem csak rájuk. Például a pán-, illetve biszexuális emberek zöme szintén gyneszexuális, hiszen ők szintén erotikusnak találják az általuk nőinek érzékelt testeket.

Széles ernyő a gyneszexualitás

Női(es) anatómiája azonban nem csak a cisz nőknek lehet, és a gyneszexuális szót azokra is alkalmazzák, akik például transznemű vagy non-bináris emberekhez vonzódnak azért, mert az illetőben a női tulajdonságok ragadják meg őket elsősorban. Szintén beleférnek a gyneszexualitás ernyője alá, akik egy önmagukat heteroszexuális, cisz férfi iránt éreznek vágyat, de elsősorban a férfi általuk nőiesnek talált tulajdonsága(i) miatt.

Ennek a szónak az értelmezése szempontjából az fontos, hogy te mit találsz vonzónak a partneredben, nem az, hogy a partnered objektíve vagy szerinte milyen. Ha a vágyad tárgyában az indít be, amit nőiesnek gondolsz benne, akkor gyneszexuális vagy, függetlenül attól, hogy melyikőtök milyen nemű, és hogy van-e köztetek bármilyen fizikai kapcsolat. Mindenki számára más és más lehet a nőiesség definíciója.

Ez azt is jelenti, hogy úgy is lehet valaki gyneszexuális, hogy közben nem vágyik se párkapcsolatra, se szexuális kapcsolatra nőkkel, figyelmeztet a Bolde összefoglalója. Ugyanitt az is szerepel, hogy bizonyos nők a macsók helyett inkább a nőies férfiakat részesítik előnyben: őket szintén leírja a gyneszexuális szó. A gyneszexualitás zászlaja egy rózsaszín, egy barna és egy zöld sávból áll.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lou (@lgbtq_.acceptance)

Gnye/andro

És még egy információ a végére, ami az ógörög nyelvben járatosakat nem fogja meglepni: a gyneszexuális szó ellentétpárja az androszexuális. Aki azt mondja magáról, hogy androszexuális, az azt mondja, hogy az általa a férfiasnak érzékelt tulajdonságok keltik fel benne a vonzalmat.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves