Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Még egy szín

Mit jelent az, hogy valaki cupioszexuális és miről lehet felismerni?

2023. január 23.

3 perc olvasás

ELLE

szexualitás aszexuális cupioszexuális
Mit jelent az, hogy valaki cupioszexuális és miről lehet felismerni?
© Fotó: Shutterstock/Oneinchpunch

Íme minden, amit fontos tudni a cupioszexualitásról!


Ahogy szépen lassan dőlnek le a tabuk és talán lassanként megtanulunk a nemiségről őszintén és építő módon beszélni, annál több színét látjuk meg annak a szivárványnak, ami az emberi szexualitás különböző árnyalataiból áll. Ezen árnyalatok közül ebben a cikkben a cupioszexualitásról lesz szó, elsősorban a Bolde.com összeállítása által nyújtott inspiráció alapján.

Az aszexualitás egy formája

A cupio szó gyökere a vágyakozást jelenti, és ez arra utal, hogy akik cupioszexuálisak, azokban megvan a vágy a szex iránt. Hogy miért erről vannak ők elnevezve? Azért, mert ők az aszexuálisak egy csoportját képezik, azaz nem éreznek vonzalmat más emberek iránt, függetlenül azok nemétől. Az aszexuálisok Wikia-oldala a cupioszexualitást az aszexualitás, azaz a nemi vonzalom hiányának egyik formájaként írja le, de azzal a nagy különbséggel, hogy a cupioszexuálisak magára a nemiségre mégis vágynak, még akkor is, ha soha nem éreznek vonzalmat egy-egy konkrét személy iránt.

A cupioszexualitásnak zászlaja is van, az alábbi Instagram-poszt mutatja be.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by alexander (@aroace.kel)

Cupioszexualitás a gyakorlatban

Nem sok emberre jellemző ez a fajta beállítódottság, de akikre igen, azok általában a következő három dolgot tapasztalják. Elsősorban azt, hogy jellemzően soha senki nem kelt bennük szexuális vonzalmat. Az eszükkel belátják ugyan, hogy az illető egy attraktív személy, de ettől még nincsenek olyan gondolataik, hogy mennyire jó lenne ágyba bújni az illetővel. Másrészt viszont jellemző az is a cupioszexuálisakra, hogy ettől még gyakran éreznek szexuális izgalmat, de ha úgymond „kanosnak” is érzik magukat, ez jellemzően nem egy konkrét személyre irányul. Van, aki úgy írja le, hogy a vágyakozás biológiai ösztöne ugyan megvan benne, de ettől még nem vágyik vagy képes egy szexuális kapcsolatra egy konkrét személlyel.

Harmadrészt a cupioszexuális emberek képesek párkapcsolatban élni és szexelni is valakivel, csak a szexet nem érzik különösebben kielégítőnek. Ennek ellenére például azért is szoktak kapcsolatot kialakítani, mert intellektuális vagy érzelmi társra azért vágynak – csak szexre az illetővel nem annyira.

További néznivaló

Maga a cupioszexualitás igen ritka, de amint említettük, ez a már sokkal kevésbé ritka aszexualitás egyik formája. Ha úgy érzed, kíváncsi lennél még néhány dologra a szexuális vonzalmat nem érzőkről, érdemes megnézned Rowan Ellis videóját, aki az aszexualitás filmes-tévés ábrázolásain keresztül beszél erről a témáról.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves