Quantcast

Tabudöntögető

A női szexualitásról szóló fotósorozat nyerte az idei Capa-nagydíjat

A női szexualitásról szóló fotósorozat nyerte az idei Capa-nagydíjat
© Capa Központ

Szombat Éva nyertes sorozatának képei november 14-ig láthatóak Budapesten.

Orgazmust kérek, nem rózsát című munkájával Szombat Éva nyerte el idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Capa-nagydíjat. A zsűri tavaly októberben három ösztöndíjast (Szombat Évát, Bácsi Róbert Lászlót és Turós Balázst) választott ki a beérkezett pályaművek közül, akik további egy éven keresztül dolgoztak tovább munkáikon.

Közülük végül Szombat Évának ítélték oda a nagydíjat, aki Orgazmust kérek, nem rózsát című anyagával a női szexualitást fókuszba téve tabudöntögető, de mégis játékos módon igyekszik a nők társadalmi helyzetére tágabban is reagálni.

Bácsi Róbert László Hegyi-Karabah – Hiányzó generációk című sorozatában az évtizedek óta bizonytalan politikai helyzetben billegő, katonai konfliktusok színteréül is szolgáló kaukázusi területen élő emberek sorsát mutatja be a dokumentarista fotográfia eszközeivel. Turós Balázs pedig A dolgok természete című személyes hangú munkájában demens nagymamáját középpontba helyezve próbál közelebb kerülni az elmúlás örök kérdéséhez, miközben az anyaghoz kötődő saját viszonyát is górcső alá veszi.

A Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. Az ösztöndíjasok munkáiból rendezett kiállítás 2021. október 22. és november 14. között látható a Capa Központ Project Roomban.

Forrás: MTI