Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szex

Az alkohol tényleg növeli a libidót?

2022. július 15.

2 perc olvasás

ELLE

alkohol libidó párkapcsolat szex vágy jó szex
Az alkohol tényleg növeli a libidót?
© Shutterstock

Vajon egy-két pohár alkoholos ital csak még jobban feltüzeli a szenvedélyt, vagy épp ellenkezőleg, vágylohasztóként hat? Mutatjuk, mire jutottak a szakértők.


Egyesek váltig állítják, hogy életük legjobb szexélményét egy-egy görbe estén élték át, míg mások ennek épp az ellenkezőjéről számolnak be. Vajon van kapcsolat az alkohol és az emelkedett libidó között? Szakértők már több éve kutatják a témát – lássuk, mire jutottak.

Megadja a kezdőlökést az alkohol

A legtöbb tanulmány a férfiak szempontjából vizsgálja a szex és az alkoholfogyasztás közötti kapcsolatot. Így aztán tudjuk, hogy a túlzottan ittas állapotban gyakoribbak a merevedési zavarok, mint józanon, vagyis a férfiakra nincs túl jó hatással a poharazgatás.

A nők esetében azonban más a helyzet. Egy 2019-es kutatás arra jutott, hogy mérsékelt mennyiségű alkohol elfogyasztása fokozza a szexuális vágyat és a szexuális együttlét utáni elégedettség is magasabb ilyenkor. Ezt a szakértők azzal magyarázzák, hogy az alkohol hatására a nők tesztoszteronszintje megemelkedik – ám a fizikai hatások mellett az alkohol idegrendszerre gyakorolt hatásait is érdemes figyelembe venni.

A titok nyitja az, hogy az alkohol – kis mennyiségben – közismerten oldja a szorongást, így a nők könnyebben és nyíltabban mernek beszélni a vágyaikról, illetve megélni azokat. Vagyis egy-két pohár bor, pezsgő vagy koktél után valóban úgy érezheted, hogy jobban kívánod a szexet, és talán jobban élvezed is azt.

Tartani kell a mértéket

Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy ez csak egy bizonyos pontig van így. Ahogy a férfiak esetében, úgy a nőknél is éppen ellenkező hatást válthat ki a túlzottan magas véralkoholszint. Ittas állapotban megváltozhat például a hüvely síkossága és az orgazmuskészség, ami könnyen tönkreteheti a hálószobai élményt.

Arról nem is beszélve, hogy a részegség megnehezíti a helyzetfelismerést, valamint azt, hogy tiszteletben tartsuk a másik határait, így az egyébként közös megegyezésen alapuló együttlét könnyen erőszakos fordulatot vehet. Épp ezért akár az első, akár a sokadik randira készültök, csak mértékkel töltsetek a poharatokba, ha igazán jó pillanatokat szeretnétek átélni a hálószobában.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves