Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HOT TOPIC

Mi az a szexvörösség?

2022. július 05.

3 perc olvasás

Majoros Mirtill

szerelem párkapcsolat szex szexualitás szexvörösség szexuális izgalom
Mi az a szexvörösség?
© franckreporter / Getty Images

A szexuális izgalom néha olyan formában is megjelenhet, melyről azt gondolhatnánk, aggodalomra adhat okot. 


A szexuális izgalom sok különböző fizikai reakcióval járhat: duzzanat, keményedés, remegés, libabőr. Sok minden történik a pillanat hevében, így előfordulhat, hogy nem veszed észre, hogy szexvörösséged van (más néven szexuális ragyogásod), amíg partnered rá nem világít. 

Látványos jele lehet annak, ha izgalomba jössz

Jess O'Reilly, PhD, az Astroglide rezidens szexológusa szerint, a szexvörösség az a bőrvörösödés, amely az izgalomtól láthatóvá válik. Hasonló ahhoz a fajta bőrpírhez, amelyet kemény edzés után láthatunk. Főleg az arcon vagy a mellkason fordul elő, teszi hozzá Jennifer Roelands, orvosi diplomával rendelkező szülésznő, de előfordulhat, hogy a nemi szerv körül is megjelnik, az ott található vérerek tömöttsége miatt.

A szexvörösség teljesen normális reakció az izgalomra, és általában a világos bőrű embereken észlelhetőbb. Miért váltja ki tehát az izgalom ezt a reakciót a bőrödön, és hogyan segítheted, hogy lehűljön, miután vége van az aktusnak? Jelezhez ez bármilyen komolyabb problémát, vagy nincs semmilyen veszélye?

Mi a szexvörösség, és mi a teendőnk vele?

A szexvörösség akkor fordul elő, amikor a bőr rózsaszín vagy vörös színűvé válik az izgalom hatására. A szexuális izgalom és stimuláció a vérerek kiszélesedését okozza a szervezetben, ami további véráramlást tesz lehetővé a nemi szervekben, ami pedig fokozza az érzékenységet. A vérerek kitágulása az egész testben megtörténik, és a megnövekedett véráramlás vörös árnyalatot eredményezhet a bőrön.

A szexuális kipirulásnak magától el kell múlnia néhány percen belül a szex befejezése után.  Ha fel akarja gyorsítani a folyamatot, kapcsold be egy ventillátort, vegyél néhány mély lélegzetet, hogy megnyugodj, ugorj be egy hűvös zuhany alá, vagy csak fröcskölj vizet az arcodra. "Ha a bőrpír nem múlik el néhány órán belül, és viszketést, fájdalmat, légzési nehézséget vagy valami kellemetlen érzést észlelsz, akkor viszont azonnal orvoshoz kell fordulni.  Dr. Roelands szerint fontos, hogy ha óvszer használata után légzési nehézséget vagy jelentős bőrpírt, fájdalmat és/vagy súlyos viszketést tapasztalsz a nemi szerved körül, ez latexallergia jele lehet. Ebben az esetben a legjobb, ha minél hamarabb kórházba mész, vagy orvost hívsz az allergiás reakció kezelésére.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves