Quantcast

Incredible women

Wilhelm Imola: „Romantikusabb elképzeléseim voltak a tudományos világról, mint a mai valóság”

Wilhelm Imola: „Romantikusabb elképzeléseim voltak a tudományos világról, mint a mai valóság”
© Ajkai Dávid

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal Wilhelm Imola kutatóorvossal beszélgettünk.

Az örök fiatalság titkának kutatása nem csak a sci-fik témája: a szegedi tudós is részt vesz az erek öregedésével kapcsolatos vizsgálatokban. Elsősorban azonban a daganatok és az agyi erek közötti rejtélyes kapcsolat apró mozaikkockáit rakja össze a laboratóriumában. Orvosnak készült, ám az egyetem első évétől a kutatói pálya vonzotta. Azért hálás a sorsnak, hogy a kémcsövek és a mikroszkópok eléggé zárt világa előtt testközelből látta a betegségeket, és fogta a kezét gyógyulásra váró hús-vér embereknek. „Sokkal romantikusabb elképzeléseim voltak húszévesen a tudományos világról, mint a körülöttem lévő mai valóság, persze nem a hasznosságával kapcsolatban. Napi bizonytalansági tényező számunkra a kutatások finanszírozásának biztosítása, ezért meglehetősen sok energia elmegy a pályázatok írására.”

Ugyan kutatott a tengerentúlon is, Mexikóban tanította saját csoportja sejtvizsgáló módszerét, nyomós oka van annak, hogy nem kívánkozik fényesebben felszerelt nyugat-európai intézetbe. „Egyszer már elhagytam a hazámat, életem legnagyobb dilemmája volt a romániainál jobb jövőt ígérő Magyarországra költözni” – mondja a Marosvásárhelyen orvosként végzett Imola, aki Szegedről is aktív mozgatója hazai és nemzetközi projekteknek. Portugál kollégáikkal cserélik ki tudományos tapasztalataikat, segítve egymást a bizonyos rákfajták kialakulásának megelőzése felé vezető úton. Rengeteg kisebb-nagyobb kompromisszummal küzd napi szinten, közben elsőre azt feleli, nem az életét végigkísérő ilyen-olyan díjak és elismerések a fontosak, hanem a mögöttük lévő teljesítmény.

Akadémiai Ifjúsági Díj, kétszer is elnyert Bolyai-ösztöndíj (MTA), L’Oréal–UNESCO A nőkért és a tudományért díj – csak néhányat sorolunk, majd kis gondolkodás után árnyalja a véleményét. „A díjak mint lehetőségek azért fontosak, mert általuk nyilvánosság elé kerül a munkánk, és népszerűbbé válik a tudományos pálya.” Szívügyének tartja, hogy mindenki számára érthető formába öntse kutatásainak lényegét, és ezáltal közelebb hozza az emberekhez a tudományos gondolkodást. Ez motiválja abban, hogy évek óta bemutatóval egybekötött előadásokat tartson például a mindenki számára nyitott Kutatók Éjszakáján vagy az Agykutatás Hetén.

Ettől az évtől a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjaként maga is tesz a kezdő tehetségek támogatásáért, például segíti a kutatónak készülőket, hogyan írjanak tudományos publikációt. Ebben akad némi tapasztalata: cikkeinél a hivatkozások száma 2000 körül jár. A nagy nehézségeken leginkább a férje segít átlépni, aki egyben munkatársa a laborban. 11 éves kislányuk is kutatónak készül.  Remélhetőleg ő jobban és hosszabb ideig él majd nálunk, de ha már itt tartunk: mivel kecsegtetnek minket a tudósok az örök fiatalsággal kapcsolatban? „Inkább úgy fogalmaznék, hogy az orvostudomány a minőségi öregedés folyamatait kutatja, amiben kulcsfontosságú az erek öregedése. A célunk egyértelműen az, hogy amíg élünk, jól éljünk.”

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.